Subiecţii vizaţi1 la art.11 alin.(1) Legii privind plata pentru poluarea mediului nr. 1540/1998, care nu fac parte dintr-un sistem colectiv ori nu s-au înregistrat ca sistem individual, au obligaţia să calculeze de sine stătător, până la data de 30 aprilie 2025, plăţile pentru poluarea mediului prevăzute la art.11 din legea respectivă, să achite la bugetul de stat plăţile corespunzătoare şi să prezinte Serviciului Fiscal de Stat darea de seamă respectivă, utilizând, în mod obligatoriu, metode automatizate de raportare electronică în condițiile stipulate la art.187 alin. (21) din Codul fiscal, pentru perioadele fiscale de la intrarea în vigoare a Legii nr.247/2023 (1 octombrie 2023) și până la data intrării în vigoare a modificărilor ce urmează a fi aprobate prin proiectul de lege (inițiativa legislativă nr. 180 din 10 iunie 2024), fără aplicarea majorărilor de întârziere (penalităților).
Prevederea este inclusă în avizul Guvernului asupra amendamentului propus la proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 1540/1998, ce urmează a fi aprobat astăzi, 4 decembrie, în cadrul ședinței Executivului.
Amintim, intervențiile la legea prenotată au fost aprobate în I lectură încă pe data de 18 iulie 2024. Totodată, în procesul de pregătire a documentului pentru lectura II au fost depistate reglementări ce necesită concretizări ce țin de:
- subiectul și obiectul plații taxei pentru poluarea mediului pentru excluderea ambiguităților și aplicarea neuniformă a normelor aprobate;
- precizarea aspectelor ce vizează raportarea ambalajului constituit din 2 sau mai multe categorii de materiale;
- evitarea situațiilor de dublă impunere în cazul în care taxa pentru mărfurile care în procesul utilizării cauzează poluarea mediului pentru ambalajele care nu conțineau produse a fost achitată până la intrarea în vigoare a modificărilor la lege;
- asigurarea procesului de raportare pentru anul 2024 de către agenții economici către organele de control, fiind propusă punerea în aplicare a prevederilor noilor reglementări din 1 ianuarie 2025 etc.
Suplimentar, Guvernul propune ca, prin derogare de la prevederile art.261 alin.(4) din Codul fiscal, amenzile2 pentru dările de seamă ce conțin informații sau date neveridice care au condiționat diminuarea plăților pentru poluarea mediului prevăzute la art.11 din Legea nr. 1540/1998, prezentate către SFS pentru perioadele fiscale de la 1 octombrie 2023 și până la data intrării în vigoare a noilor reglementări, să nu se aplice.
Reirerăm, proiectul urmează a fi examinat și aprobat de Parlament.
____________________________________________________
1 Legea nr.1540/1997, art. 11. Taxa pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului
(1) Subiecţi ai taxei reglementate de prezentul articol sînt persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, şi persoanele fizice care desfăşoară activitate de întreprinzător, sub orice formă stabilită de legislaţie, şi care:
a) produc mărfuri indicate la alin.(2) ce cauzează poluarea mediului în procesul utilizării;
b) importă mărfuri indicate la alin.(2) ce cauzează poluarea mediului în procesul utilizării;
c) procură de la persoane fizice şi juridice de pe teritoriul Republicii Moldova care nu au relaţii fiscale cu sistemul bugetar al acesteia mărfuri indicate la alin.(2) ce cauzează poluarea mediului în procesul utilizării.
2 Codul fiscal, art. 261 alin. (4):
(4) Diminuarea impozitelor, a taxelor, a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, stabilite în cotă procentuală, prin prezentarea către Serviciul Fiscal de Stat a unei dări de seamă fiscale cu informaţii sau date neveridice se sancţionează cu amendă de la 20% la 30% din suma diminuată.