Persoana juridică X a efectuat importul unui automobil, cu achitarea tuturor drepturilor de import, inclusiv a accizei, însă automobilul a fost livrat cu anumite devieri de la cerințele stabilite de importator. Potrivit prevederilor contractuale, importatorul este în drept să returneze exportatorului respectivul automobil. Va fi efectuată restituirea accizei persoanei juridice X (înregistrate/neînregistrate în calitate de plătitori ai accizei) la efectuarea returului automobilului în străinătate?
Cazurile în care plătitorii vamali dispun de dreptul la restituirea drepturilor de import sau de export sunt stabilite în alin. (1) al art.130 din Codul Vamal1 (în continuare – CV). Totodată, restituirea drepturilor de import sau de export plătite în plus se efectuează în contul stingerii datoriilor plătitorului vamal faţă de bugetul public naţional, iar în lipsa datoriilor, la cererea plătitorului vamal, în contul viitoarelor obligaţii ale acestuia faţă de BPN sau la contul bancar al plătitorului vamal respectiv, fiind interzisă restituirea drepturilor de import sau de export plătite în plus în contul stingerii datoriilor creditorilor plătitorului vamal, inclusiv persoanelor juridice şi fizice cesionari (alin.(2) al aceluiași articol).
Amintim, subiecţi ai impunerii cu accize sunt:
- antrepozitarul autorizat care produce şi/sau prelucrează mărfuri supuse accizelor pe teritoriul Republicii Moldova;
- persoanele juridice şi persoanele fizice care importă mărfuri supuse accizelor.
Conform art.124 alin.(9) din Codul fiscal, suma accizelor achitată la introducerea pe teritoriul vamal al Republicii Moldova a mărfurilor străine supuse accizelor în regim vamal de import se restituie la scoaterea acestora de pe teritoriul vamal, la plasarea lor sub destinaţie vamală zonă liberă, în modul stabilit de Guvern.
Astfel, pct.201 din Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1123/2006, agenţilor economici, indiferent de faptul dacă sunt sau nu înregistraţi ca subiecţi ai impunerii cu accize, li se efectuează restituirea sumelor accizelor achitate la introducerea pe teritoriul vamal al Republicii Moldova a mărfurilor străine supuse accizelor în regim vamal de import în cazul scoaterii acestor mărfuri de pe teritoriul vamal, plasarea lor sub destinaţia vamală magazin duty-free până la 1 mai 2020, plasarea lor sub destinaţia vamală zonă liberă. Menționăm, restituirea accizelor achitate are loc doar dacă scoaterea de pe teritoriul vamal a mărfurilor importate este efectuată de aceeaşi persoană care a importat marfa.
Pentru a beneficia de restituirea accizelor, agenţii economici menţionaţi în pct.201 prezintă Serviciului Fiscal de Stat de la locul de deservire (DGACM) o cerere, la care se anexează documentele2 ce confirmă dreptul la restituirea accizelor.
Totodată, suma accizelor pasibilă restituirii în condiţiile menţionate în pct.201 al Regulamentului se determină reieşind din sumele accizelor achitate la importul mărfurilor străine, în limita cantităţii acestor mărfuri scoase de pe teritoriul vamal al Republicii Moldova (pct.203 din Regulament).
Ținând cont de cele menționate supra, la efectuarea returului în străinătate de către o persoană juridică rezidentă a Republicii Moldova (indiferent de faptul dacă este sau nu înregistrată în calitate de plătitor a accizei) a unui automobil, pentru care a fost achitată acciza la momentul importului, subiectul va beneficia de restituirea accizei cu condiția deținerii documentelor stabilite de HG nr.1123/2006.
________________________________________
1 b) exportului mărfii după perfecţionarea activă, cu excepţia cazului în care la exportul produselor compensatoare a fost emisă/se întocmeşte o dovadă de origine preferenţială, care a fost acceptată de ţara de import;
c) exportului mărfii ca rezultat al returnării mărfurilor rebutate importate anterior din afara Republicii Moldova;
d) recalculării drepturilor de import sau de export în urma comiterii unor erori tehnice şi/sau de calcul, precum şi în cazul cînd au fost încasate sume ale drepturilor de import sau de export nedatorate conform legislaţiei;
e) efectuării plăţilor anticipate în mărimi ce le depăşesc pe cele necesare, precum şi a plăţilor anticipate greşit transferate.
2 Pct.202 din Regulament:
a) originalul declaraţiei vamale de import;
b) originalul declaraţiei vamale de export sau de plasare sub destinaţia vamală magazin duty-free până la 1 mai 2020, sau de plasare sub destinaţia vamală zonă liberă;
c) copia facturii internaţionale de expediţie (invoice), cu menţiunile respective ale organelor vamale ce confirmă importul mărfurilor accizate în cantităţile suficiente exportului şi în unităţi de măsură identice celor stipulate în declaraţia vamală de export sau de plasare sub destinaţia vamală magazin duty-free până la 1 mai 2020, sau de plasare sub destinaţia vamală zonă liberă;
d) copiile documentelor de plată şi ale extraselor bancare care confirmă achitarea accizelor;
e) confirmarea în scris a Serviciului Vamal privind efectuarea operaţiunilor de import, export, plasare sub destinaţia vamală magazin duty-free până la 1 mai 2020, plasare sub destinaţia vamală zonă liberă, declarate în vamă, suma accizelor aferentă acestor operaţiuni achitată la buget şi pasibilă restituirii.
Ion Baxanean,
economist