Termenul-limită de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit expiră la 27 martie
20.03.2023

Termenul-limită  de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2022 de către contribuabilii persoanele juridice și persoanele fizice care practică activitate de întreprinzător, contribuabilii care desfășoară activitate profesională precum și persoanele fizice care desfășoară activitate independentă expiră pe data de 27 matrie 2023, reamintește Serviciul Fiscal de Stat.
 

Declarația poate fi prezentată în mod electronic conform prevederilor stabilite de art. 187 alin.(21) din Codul fiscal sau pe suport de hârtie.


Autoritatea fiscală reiterează că, începând cu perioada fiscală 2022, pentru agenții economici – subiecți ai sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii (ÎMM) în obiectul impunerii nu se includ veniturile prevăzute la art.20 din Codul fiscal.


Totodată, agenţii economici sunt obligaţi să achite impozitul pe venit în rate, nu mai târziu de 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie şi 25 decembrie ale anului fiscal.


ÎMM-urile pot achita impozitul pe venit calculat până la data de 25 a lunii următoare lunii în care au fost plătite dividende, inclusiv sub formă de acţiuni sau cote părţi, din profitul obţinut în perioadele fiscale 2023–2025 inclusiv. În acest context, agenții economici, la completarea Declaraţiei cu privire la impozitul pe venit (Forma VEN12) pentru perioada fiscală 2022, nu urmează să completeze anexa 8D.


Întreprinderile agricole și gospodăriile ţărăneşti (de fermier) dispun de dreptul de a achita impozitul în două etape: 1/4 din suma – până la 25 septembrie şi 3/4 din această sumă – până la 25 decembrie ale anului fiscal.


Agenţii economici subiecţi ai sectorului ÎMM, persoanele care desfăşoară activitate profesională în sectorul justiţiei şi în domeniul sănătăţii, precum și persoanele fizice ce desfăşoară activităţi independente achită impozitul pe venit în buget, în rate, trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului corespunzător.


Persoanele juridice rezidente, inclusiv cele specificate la art.512 şi 513, cu excepţia autorităţilor publice şi instituţiilor publice, formele organizatorice cu statut de persoană fizică, persoanele care desfășoară activități profesionale, persoanele fizice care desfășoară activitate independentă, reprezentanța permanentă a nerezidentului în RM sunt obligate să prezinte Declarația cu privire la impozitul pe venit indiferent de prezenţa obligaţiei privind achitarea impozitului.

 

Cota aferentă impozitului pe venit se aplică corespunsător categoriei contribuabilului și se prezintă Declarația corespunzătoare.
 

Pentru aspecte aferente modului de completare a Declarațiilor cu privire la impozitul pe venit sau de determinare a obligațiilor fiscale, în funcție de categoria de contribuabil, recomandăm să consultați Baza Generalizată a Practicii Fiscale, compartimentul „Impozit pe venit”.
 

Pentru informații suplimentare, contribuabilii pot contacta orice Direcție deservire fiscală a SFS (toate datele de contact pot fi vizualizate aici) sau să  telefoneze la Centrul unic de apel al Serviciului Fiscal de Stat la numărul de telefon 0-8000-1525 (apel gratuit).