Autoritatea fiscală reiterează că procesul de înmânare a avizelor de plată pentru contribuabilii – subiecți ai impunerii cu impozitul pe avere s-a încheiat, iar termenul-limită de achitare a acestuia expiră pe data de 26 decembrie 20241.
Impozitul pe avere se aplică asupra bunurilor imobiliare cu destinație locativă (sub formă de apartamente şi încăperi izolate locative în case cu multe etaje; apartamente în case de locuit individuale; case de locuit individuale în localitățile urbane şi în localitățile rurale) şi caselor de vacanță (cu excepția terenurilor), a care corespund cumulativ următoarelor criterii:
- valoarea estimată totală constituie 2 mil. lei şi mai mult;
- suprafața totală constituie 120 m2 şi mai mult.
Totodată, art. 2873 alin. 3) stabilește că, bunurile imobiliare, inclusiv cotele-părţi, aflate în posesia persoanei, a căror valoare totală nu depăşeşte 2 mil. lei şi suprafaţa nu depăşeşte 120 m2, nu constituie obiect al impunerii cu impozitul pe avere.
Menționăm și faptul că:
- dacă bunurile imobiliare indicare supra se află în proprietate (în folosinţă) comună în diviziune a mai multor persoane, subiect al impunerii este considerată fiecare dintre aceste persoane, în cota-parte care îi revine;
- dacă respectivele bunuri imobiliare se află în proprietate comună în devălmăşie, subiect al impunerii este considerat, în baza acordului comun, unul din proprietari (coproprietari). În acest caz, toţi proprietarii (coproprietarii) poartă o răspundere solidară pentru îndeplinirea obligaţiilor fiscale (art. 2872 din CF).
Contribuabilii care, la situația din 1 noiembrie 2024, au fost identificați în calitate de subiecți ai impunerii cu impozitul pe avere, au fost informați despre suma impozitului pe avere ce urmează a fi achitată prin intermediul avizelor de plată (cota impozitului constituie 0,8% din baza impozabilă). În cazul în care contribuabilul nu a recepționat avizul, acesta urmează să se adreseze la subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat în raza căreia se deservește.
Deținătorii de semnătură electronică pot genera avizele de plată a impozitului pe avere de sine stătător prin intermediul serviciului „Vizualizarea impozitului în baza fișei imobilului”, care poate fi accesat pe pagina www.sfs.md.
Impozitul pe avere poate fi achitat și on-line, prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice Mpay, la accesarea serviciului „Impozitul pe avere”.
În cazul în care impozitul pe avere nu va fi achitat până la 26 decembrie 2024, pentru fiecare zi de întârziere se va aplica majorarea de întârziere (penalitate) în mărime de 0,0273% per zi.
Pentru informații suplimentare puteți consulta Baza generalizată a practicii fiscale, compartimentul 11 „Impozitul pe avere” sau contactați Centrul unic de apel al Serviciului Fiscal de Stat la numărul de telefon 0 8000 1525 (apel gratuit).
Notă: La 1 ianuarie 2025 vor intra în vigoare modificările operate în CF prin Legea nr. 214/2024, inclusiv cele ce țin de impozitul pe avere. Potrivit acestora, obiect al impunerii va fi considerată valoarea estimată totală constituie cel puțin 200 de salarii medii lunare pe economie prognozate și aprobate de Guvern pentru perioada pentru care se calculează impozitul. Astfel, ținând cont de faptul că, potrivit proiectului hotărârii de Guvern, respectivul salariu urmează a fi aprobat în cuantum de 16100 lei lunar, baza impozabilă cu impozitul pe avere se va majora până la 3220000 lei (criteriul ce ține de suprafața imobilului nu se modifică).
Totodată, nu vor constitui obiect al impunerii bunurile imobiliare cu destinaţie locativă, inclusiv casele de vacanţă (cu excepţia terenurilor), precum şi cotele-părţi, aflate în proprietatea persoanei, a căror valoare totală este mai mică de 200 de salarii medii lunare pe economie şi a căror suprafaţă totală nu depășește 120 m2.
_______________________________________
1 Având în vedere că data de 25 decembrie este zi nelucrătoare.