Aprobarea salariului minim pe țară
18.12.2024

În cadrul ședinței Executivului de astăzi, 18 decembrie, va fi aprobat proiectul hotărârii Guvernului privind stabilirea cuantumului salariului  minim pe țară pentru anul 2025.  Documentul a fost elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și prevede mărimea salariuui minim pe țară până la 5500 lei pentru un program complet de lucru de 169 de ore (în mediu pe lună), ceea ce reprezintă 32,54 lei pe oră.  

 

La momentul de față pentru programul complet de activitate a salariatului cuantumul salariului mediu constituie  5000 de lei lunar (respectiv, 29,58 lei/oră) și sunt stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 985/2023, care va fi abrodată din 1 ianuarie 2025.

 

Amintim, pe data de 28 noiembrie 2024 Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova au semnat Convenția colectivă bipartită la nivel național, potrivit căreia, începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim pentru un program complet de lucru în sectorul real ar constitui 6000 de lei lunar, echivalentul a (169 de ore lunar sau 35,5 lei/oră). Totodată, art.3 alin. (4) al Legii nr.1431/2000 stabilește expres că, cuantumul salariului minim se reexaminează de către Guvern după consultarea prealabilă a patronatelor şi sindicatelor, ţinîndu-se cont de modificarea indicelui preţurilor de consum şi de evoluţia salariului mediu pe economia naţională în perioada de referinţă, de volumul produsului intern brut, de productivitatea muncii, precum şi de mărimea valorică a minimului de existenţă.

 

Reiterăm, art. 2 din Legea nr. 1432/2000 prevede expres că, menţinerea cuantumului salariului minim este obligatorie pentru toţi agenţii economici, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare. Acest cuantum nu poate fi diminuat nici prin contractul colectiv de muncă, nici prin contractul individual de muncă. Totodată:

 
  • salariul minim reprezintă mărimea minimă a retribuţiei, în lei, stabilită de către stat pentru o muncă simplă, necalificată, sub nivelul căreia patronul nu este în drept să plătească pentru norma de muncă pe lună sau pe oră, îndeplinită de angajat;
  • retribuţia lunară a muncii angajatului, care a lucrat norma timpului de muncă stabilită pentru o anumită perioadă şi care şi-a onorat obligaţiile de serviciu sau normele de muncă, nu poate fi mai mică decît mărimea stabilită a salariului minim;
  • în salariul minim nu se includ adaosurile, sporurile, plăţile de compensare şi stimulare:
  • a salariul minim se raportează numai plăţile provenite din muncă. Celelalte plăţi sociale (pensiile, bursele, compensaţiile, indemnizaţiile etc.), precum şi taxele de stat, impozitele, tarifele, amenzile şi alte plăţi neprovenite din muncă se stabilesc în mărimi neraportate la salariul minim.