Criteriile de eligibilitate ale debitorilor fermieri pentru măsurile de sprijin vor fi revizuite
23.12.2024

Parlamentul a aprobat în I lectură proiectul de lege prin care vor fi operate modificări în Legea 240/2024 cu privire la unele masuri de sprijin pentru fermieri in legatura cu seceta din anul 2024. Amintim, prin legea prenotată au fost stabilite măsuri de susținere pentru producătorii agricoli, însă prevederile restrictive incluse în actul normativ au avut un impact redus.

 

Noile prevederi presupun revizuirea criteriilor de eligibilitate pentru debitorii fermieri. Potrivit reglementărilor, de măsurile propuse vor putea beneficia agricultorii ale căror culturi agricole au fost prejudiciate în proporție de cel puțin 40% din roadă (prin Legea nr. 240/2024 indicatorul a fost stabilit la nivel de 60%) pe o suprafață de cel puțin 40% de terenurile deținute (în present – 50%).  Totodată, se prevede că, de aceste măsuri vor beneficia fermierii care au în gestiune cel mult 1800 de hectare.

 

De asemenea, pentru a fi eligibili fermierii debitorii nu se vor afla în procedură de insolvabilitate confirmată printr-o încheiere a instanței de judecată.

 

Urmează a fi revizuit și termenul în care producătorii agricoli vor notifica creditorii despre afectarea roadei și suprafețelor și vor invoca suspendarea obligativității de plată a datoriilor restante. Potrivit  Legii nr. 240/2024, notificare urma a fi realizată până la 19 octombrie curent (30 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ), iar proiectul prevede extinderea temenului de notificare până la data de 28 februarie 2025.

 

Proiectul mai prevede:

  •  suspendarea obligației debitorilor fermieri și furnizorilor de inputuri de plată a datoriilor restante, inclusiv majorări și/sau penalități de întârziere acumulate în raport cu creditorii până la data intrării în vigoare a proiectului de lege, a ratelor/plăților care devin scadente până la data indicată;
  • suspendarea de la data intrării în vigoare a legii și până la data stabilită a actelor de executări silite și orice eventuale acte de executare silită sau alte măsuri de recuperare a creanțelor, inclusiv a cererilor de intentare a procedurii de insolvabilitate pentru datoriile scadente, născute din contractele de credit și leasing încheiate până la 1 septembrie 2024 cu orice creditori (bănci, OCN, asociații de economii și împrumut, din contractele de vânzare-cumpărare sau de furnizare a produselor fertilizante și a semințelor etc.). Datoriile și plățile suspendate în condițiile ce urmează a fi aprobate nu se vor raporta la Birourile istoriilor de credit în calitate de restanțe pe perioada acțiunii legii și vor fi renegociate cu creditorii;
  • interzicerea cesionării dreptului asupra creanțelor fără acordul debitorului pe perioada de implementare a legii (până la 31 octombrie 2025). 

 

Documentul urmează a fi examinat în lectura II.