Baza normativă pentru implementarea mecanismului de ajutor de stat pentru investițiile din industria Republicii Moldova, preconizat pentru perioada 2025-2034, va fi aprobată astăzi, 23 decembrie, în cadrul ședinței Guvernului.
Executivul va examina proiectul hotărârii cu privire la aprobarea Schemei de ajutor de stat regional pentru investiții realizate în Republica Moldova. Aceasta va fi pusă în aplicare din 1 ianuarie 2025.
Potrivit documentului, ajutorul de stat urmează a fi acordat ÎMM-urilor pentru investițiile noi (pentru extinderea sau dezvoltarea afacerii) și presupune că 25% din suma investiției va fi oferită în mijloace bănești (component de grant), iar 75% din – sub formă de scutiri de 50% la impozitul pe venit.
Beneficiari ai Schemei vor fi entitățile din 72 de sectoare de activitate (anexa nr. 1 la proiect), fiind considerate eligibile investițiile inițiale (fondarea unei noi întreprinderi, extinderea sau modernizarea entității existente, diversificarea producției etc.), în cadrul cărora beneficiarul asigură minim 25% din cheltuieli (achiziționarea de imobilizări corporale și necorporale). Drepturile și obligațiile beneficiarilor pot fi examinate în capitolul XII al proiectului.
Pentru finanțarea respective scheme de ajutor de stat sunt preconicate 2 mld. lei, iar în cazul în care cererea de finanțare va depăși acest buget, suma ar putea fi majorată.
Totodată, amintim că, Serviciul Fiscal de Stat a elaborat proiectul de modificare a Ordinului nr. 1080/2012, prin care a fost aprobat Nomenclatorul codurilor aferent facilităților fiscale la impozitul pe venit. Astfel, Anexa 4D la Declarația VEN12 urmează a fi completată cu un cod nou – „6v – Întreprinderile beneficiare ale schemei de ajutor de stat regional pentru investiții”.
Proiectele prezentate supra vin să asigure implementarea prevederilor Codului fiscal, care prin Legea nr. 214/2024 a fost completat cu art. 493 – Întreprinderile beneficiare ale schemei de ajutor de stat regional pentru investiții.
Acesta stabilește că:
(1) Impozitul pe venitul obținut de întreprinderile din industria prelucrătoare beneficiare ale schemei de ajutor de stat regional pentru investiții se percepe în proporție de 50% din cota stabilită la art. 15 lit. b).
(2) Facilitățile aferente impozitului pe venit prevăzute la alin. (1) se acordă întreprinderilor din industria prelucrătoare până la data de 1 ianuarie 2034, în funcție de mărimea investițiilor realizate și în limitele valorii intensității aprobate de Guvern prin schema de ajutor de stat regional pentru investiții, stabilite conform actelor normative adoptate de Consiliul Concurenței. Facilitățile fiscale respective se acordă doar cu respectarea următoarelor condiții de bază:
a) întreprinderile își desfășoară activitatea și realizează proiectele investiționale în sectoarele din industria prelucrătoare stabilite în schema de ajutor de stat;
b) sunt eligibile cheltuielile ce țin de investițiile în active corporale și necorporale, localizate în Republica Moldova și înregistrate în evidențele întreprinderii;
c) intensitatea maximă a ajutorului de stat acordat în baza schemei de ajutor de stat regional nu va depăși nivelul intensității maxime stabilite de actele normative adoptate de Consiliul Concurenței.
(3) Întreprinderile din industria prelucrătoare înregistrate în calitate de rezident al zonei economice libere nu pot cumula ajutorul de stat acordat prin schema de ajutor de stat regional pentru investiții cu ajutorul de stat acordat prin schema de ajutor de stat regional pentru întreprinderile din zonele economice libere prevăzută la art. 49 alin. (2).