CNAS despre utilizarea salariului minim pe țară și salariului mediu prognozat pe anul 2025
24.12.2024

În contextul aprobării prin Hotărârea Guvernului nr. 845/2024 (publicată în MO din 19 decembrie) a cuantumului salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2025 (16100 lei), Casa Națională de Asigurări Sociale aduce la cunoștință că, acesta va fi aplicat pentru implementarea unor prevederi ale legislației.

 

Astfel, în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (3) din Legea nr. 289/2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, venitul asigurat pentru lunile incluse în calcul la determinarea bazei de calcul a indemnizaţiilor de asigurări sociale nu poate depăşi suma a 5 salarii medii lunare prognozate pe economie pentru anul respectiv înmulţită la 12 sau la numărul de luni în care persoana a realizat venit asigurat. În cazul în care în calcul se include anul calendaristic incomplet, venitul asigurat se plafonează reieşind din numărul de luni în care a fost realizat venitul asigurat pentru anul respectiv.

 

Potrivit art. 16 alin. (1) din Legea nr. 77/2016 cu privire la parcurile pentru tehnologia informației, venitul lunar asigurat al salariaţilor rezidenţilor parcului pentru tehnologia informației constituie 68% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul respectiv. Astfel, în anul 2025 venitul lunar asigurat al acestor salariaţi va constitui suma de 10 948  lei.

 

Concomitent, cuantumul salariului mediu lunar pe economie se utilizează şi la stabilirea sumei minime a impozitului unic pentru anul 2025 perceput de la rezidenţii parcurilor pentru tehnologia informaţiei, care conform art. 15 alin. (2) din legea citată supra, va constitui 30% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2025.

 

Conform pct. 28 din anexa nr. 3 la Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale, din tipurile de drepturi şi de venituri aferent cărora nu se calculează contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii face parte ajutorul material acordat din mijloacele sindicatelor şi patronatelor, în limita unui salariu mediu lunar pe economie, prognozat şi aprobat anual de către Guvern, per angajat anual, cu excepția ajutorului acordat în caz de deces şi/sau boală a angajatului sau a rudelor şi/sau afinilor de gradul I ai acestuia. Astfel, în anul 2025 ajutorul material acordat din mijloacele sindicatelor şi patronatelor din care nu se calculează contribuții de asigurări sociale de stat constituie suma de 16 100 lei. În cazul în care acesta este mai mare, din suma ce depășește 16 100 lei se calculează contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii.

 

Totodată, prin Hotărârea Guvernului nr. 846/2024 a fost stabilit, din 1 ianuarie 2025, salariul minim pe țară în cuantum de 5500 lei. Respectiv, potrivit art. 22 alin. (1) al Legii nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale, baza lunară de calcul pentru fiecare salariat nu poate fi mai mică decât salariul minim lunar pe ţară stabilit de legislație, proporțional timpului lucrat. Contribuția de asigurări sociale calculată la baza lunară de calcul pentru fiecare salariat cu timp de muncă parţial sau regim de activitate redusă nu poate fi mai mică de 25% din contribuţia de asigurări sociale calculată la salariul minim lunar pe ţară.