Cererea de înregistrare în registrul bunurilor imobile ar putea fi depusă de notar
10.05.2023

Notarii ar putea fi obligați să depună cererea de înregistrare a actului juridic autentificat sau a certificatul notarial eliberat referitor la un drept susceptibil de înregistrare în registrul bunurilor imobile. Intervențiile propuse în Legea cadastrului bunurilor imobile nr.1543/1998 și Legea nr. 246/2018 privind procedura notarială, propuse prin proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (stimularea dezvoltării și utilizării serviciilor electronice) vin și cu un mecanism de aplicare a prevederii.

 

Potrivit notei de întemenere a proiectului, notarul prin intermediul unui serviciu electronic dedicat va expedia obligatoriu către Instituția publică „Agenția Servicii Publice” (ASP) solicitarea de înregistrare a dreptului în privința unui bun imobil care a fost anterior supus înregistrării de stat, asigurând celeritatea executării actelor notariale, securizarea tranzacțiilor autentificate de către notari în privința bunurilor imobile și implemantarea principiului (one-stop-shop) a cărui finalitate este excluderea necesității interacțiunii cetățenilor cu ASP-ul referitoare la înregistrarea drepturilor de proprietate.

 

Astfel, notarul care a autentificat actul juridic sau a eliberat certificatul notarial referitor la un drept susceptibil de înregistrare în registrul bunurilor imobile, în numele titularului dreptului, solicită obligatoriu prin intermediul unui serviciu electronic dedicat, înregistrarea dreptului de către organul cadastral. După înregistrare ASP va furniza către notar și titularul dreptului certificatul de înregistrare electronic.

 

Încă o prevedere inclusă în proiect vizează reglementarea posibilității de depunere de către creditorul ipotecar a cererii de radiere a ipotecii din registrul bunurilor imobile, la ghișeu sau prin intermediul unui serviciu electronic dedicat.

 

Propunerile și obescțiile asupra proiectului sunt acceptate până la 19 mai 2023.