Hotărârea Guvernului nr. 875/2024 cu privire la aprobarea Schemei de ajutor de stat regional pentru investiții realizate în Republica Moldova a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2025. Documentul a fost publicat în MO nr. 548-551 din 27 decembrie 2024
Anterior publicația noastră a comunicat că, respectivul ajutor de stat va fi acordat pentru investițiile noi (pentru extinderea sau dezvoltarea afacerii) și presupune că 25% din suma investiției va fi oferită în mijloace bănești (componenta de grant), iar 75% din – sub formă de scutiri de 50% la impozitul pe venit.
Potrivit HG nr. 875/2024, investiţia finanţată prin ajutor de stat în baza Schemei trebuie menţinută în regiunea respectivă pentru o perioadă de cel puţin cinci ani de la finalizarea investiţiilor, cu excepţia ÎMM-urilor – pentru perioada de cel puţin trei ani. Această condiţie nu împiedică înlocuirea, fără acordarea unui nou ajutor de stat, a unei instalaţii sau a unui echipament care a devenit depăşit sau a fost distrus în această perioadă, cu condiţia ca activitatea economică să fie menţinută în regiunea respectivă pentru o perioadă minimă de cinci ani (şi trei ani în cazul ÎMM-urilor), iar înlocuirea să fie adusă la cunoştinţa furnizorului în termen de 30 de zile de la realizarea sa.
În cazul ajutoarelor de stat acordate întreprinderilor mari pentru o schimbare fundamentală a procesului de producţie, costurile eligibile trebuie să depăşească amortizarea efectuată în cursul ultimelor trei exerciţii financiare pentru activele legate de activitatea care trebuie să fie modernizată. Dacă ajutorul va fi acordat pentru diversificarea unei unităţi existente, costurile eligibile trebuie să depăşească cu cel puţin 200% valoarea contabilă a activelor reutilizate, astfel cum au fost înregistrate în exerciţiul financiar ce precedă începerea lucrărilor.
Reiterăm, beneficiari ai Schemei vor fi entitățile din 72 de sectoare de activitate (anexa nr. 1 la hotărâre), fiind considerate eligibile investițiile inițiale (fondarea unei noi întreprinderi, extinderea sau modernizarea entității existente, diversificarea producției etc.), în cadrul cărora beneficiarul asigură minim 25% din cheltuieli (achiziționarea de imobilizări corporale și necorporale).
Reglementările au fost aprobate în scopul asigurării implementării prevederilor1 Codului fiscal, care prin Legea nr. 214/2024 a fost completat cu art. 493 – Întreprinderile beneficiare ale schemei de ajutor de stat regional pentru investiții.
____________________________
Acestea stabilesc că:
(1) Impozitul pe venitul obținut de întreprinderile din industria prelucrătoare beneficiare ale schemei de ajutor de stat regional pentru investiții se percepe în proporție de 50% din cota stabilită la art. 15 lit. b).
(2) Facilitățile aferente impozitului pe venit prevăzute la alin. (1) se acordă întreprinderilor din industria prelucrătoare până la data de 1 ianuarie 2034, în funcție de mărimea investițiilor realizate și în limitele valorii intensității aprobate de Guvern prin schema de ajutor de stat regional pentru investiții, stabilite conform actelor normative adoptate de Consiliul Concurenței. Facilitățile fiscale respective se acordă doar cu respectarea următoarelor condiții de bază:
a) întreprinderile își desfășoară activitatea și realizează proiectele investiționale în sectoarele din industria prelucrătoare stabilite în schema de ajutor de stat;
b) sunt eligibile cheltuielile ce țin de investițiile în active corporale și necorporale, localizate în Republica Moldova și înregistrate în evidențele întreprinderii;
c) intensitatea maximă a ajutorului de stat acordat în baza schemei de ajutor de stat regional nu va depăși nivelul intensității maxime stabilite de actele normative adoptate de Consiliul Concurenței.
(3) Întreprinderile din industria prelucrătoare înregistrate în calitate de rezident al zonei economice libere nu pot cumula ajutorul de stat acordat prin schema de ajutor de stat regional pentru investiții cu ajutorul de stat acordat prin schema de ajutor de stat regional pentru întreprinderile din zonele economice libere prevăzută la art. 49 alin. (2).