Eliminarea permiselor de muncă pentru cetățenii unor state
11.05.2023

Liberalizarea accesului pe piața națională a muncii a străinilor proveniți din anumite state este scopul inițiativei de modificare a Legii nr.200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, comunică Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

 

Documentul prevede eliminarea permiselor de muncă pentru cetățenii care provin din cele 27 state membre ale Uniunii Europene, precum și pentru cetățenii din Republica Albania, Statele Unite ale Americii, Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Canada, Confederația Elvețiană, Georgia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Muntenegru, Regatul Norvegiei, Republica Serbia, Republica Turcia, Ucraina, Islanda, Israel, Japonia, Coreea de Sud și Liechtenstein.

 

Potrivit autorilor documentului, modificările vor spori potențialul de dezvoltare economică și atractivitatea investițională a Republicii Moldova prin stimularea angajării în câmpul muncii, creșterea fluxului de investiții și a forței de muncă calificată.

 

Totodată, este propusă majorarea plafonului-limită al orelor de muncă pentru studenții străini: de la 10 ore pe săptămână la 30 de ore pe săptămână, sau 1565 de ore pe an. Studenții străini vor putea munci conform plafonului nou majorat doar în baza permisului de ședere provizorie pentru studii.

 

Liberalizarea accesului la muncă pentru cetățenii Uniunii Europene este una dintre măsurile pe care Republica Moldova trebuie să le implementeze datorită obținerii statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.