Condiții de atribuire a statutului de producător mic în domeniul agroalimentar
14.01.2025

Noile reglementări în domeniul alimentar vor stabili cerințe simplificate pentru micii producători și urmează a fi aprobate în ședința Guvernului din 15 ianuarie. Proiectul are drept scop:

  • stabilirea criteriilor clare de atribuire a statutului de producător mic (cu indicarea cantitățile maximale ale produselor fabricate și puse pe piață de producător, pe categorii (de origine vegetală și nonanimală; lactate, ouă, carne etc.);
  • simplificarea condițiilor de activitate a producătorilor mici (revizuirea condițiilor pentru suprafața, dotarea și cerințelor de igienă; stabilirea frecvenței de efectuarea analizelor microbiologice; reglementarea activității respectivilor producători etc.).

 

Documentul a fost elaborat în contextul creșterii interesului întreprinderilor mici în producerea în cantități mici a produselor alimentare de origine animală și non animală (produse de cofetărie/panificație/pâine, conserve de origine animală și nonanimală etc.) în condiții nesupravegheate sau chiar de locuință. Producerea acestora este condiționată de interesul sporit al consumatorilor de achiziționare a asemenea produse de la micii producători din vecinătatea lor sau de tendința menținerii valorilor culturale și tradiționale.

 

Totodată, pentru asigurarea protecției consumatorilor, urmează a fi aprobate:

  • Cerințele generale privind activitatea producătorilor de produse alimentare în cantități mici;
  • Cerințele privind producerea și comercializarea cu amănuntul a produselor de origine animală în cantități mici;
  • Cerințele privind producerea și comercializarea cu amănuntul a produselor alimentare de origine nonanimală în cantități mici.

 

Suplimentar, Normele metodologice şi criteriilor de clasificare a structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare şi de servire a mesei1 vor fi completate cu anexa nr. 3,  fiind stabilite cerințele față de respectivele entități.

 

Punerea în aplicare a noilor reglementări va asigura:

  • elaborarea și implementarea programelor de susținere a micilor producători pentru extinderea afacerilor;
  • creșterea competitivității produselor și serviciilor prestate;
  • crearea locurilor de muncă la sat;
  •  stimularea dezvoltării turismului rural;
  • consolidarea instituțională al autorităților implicate în crearea condițiilor facile de activitate pentru micii producători din domeniul alimentar etc.

 

Modificările vor intra în vigoare peste 60 de zile din data publicării acestora în MO.

_______________________________________________

1 Aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.643/2003.