Unităților participante la procesul de organizare și realizare a programelor de formare profesională a elevilor în învățământul dual li se va compensa 50% din valoarea cheltuielilor suportate și admise spre compensare. Dacă volumul cheltuielilor unităților economice care au depus solicitări pentru compensare depășește limitele alocațiilor aprobate prin Legea bugetului de stat pe anul de gestiune, unităților li se compensează cuantumul alocației per elev instruit prin învățământ dual, absolvent al anului de studii, înmulțit cu numărul de elevi instruiți.
Proiectul de modificare a Regulamentului privind modul de compensare a cheltuielilor unităţilor în învăţământul dual1 a fost examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat din 13 ianuarie. Scopul intervențiilor este majorarea cuantumului eligibil pentru compensarea entităților economice a cheltuielilor pentru remuneraţia de formare profesională a elevilor, precum și sporirea numărului de unități interesate în formarea profesională prin învățământul dual.
Potrivit documentului, compensarea respectivelor cheltuieli ale agenților economici pentru remuneraţia de formare profesională a elevilor va crește până la cuantumul salariului minim pe ţară, din cuantumul eligibil fiind excluse cheltuielile entităților pentru organizarea locurilor de instruire, pentru desfăşurarea procesului de organizare a învăţământului dual și a eventualelor cheltuieli suportate agenții economici pentru serviciile de formare profesională achitate instituţiei de învăţământ în care se instruieşte elevul.
Totodată, se propune și modificarea perioadei de depunere și examinare a cererii de compensare. Astfel, dosarul ar putea fi depus în perioada 20 iulie – 10 septembrie (reglementările în vigoare stabilesc perioada 1 august – 15 septembrie), termenul de examinare a acestuia de către Organizaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului fiind majorat de la 30 zile la 45 de zile.
Încă o intervenție ține de revizuirea modului de calcul a serviciilor prestate de către Camera de Comerț și Industrie, acesta fiind corelat cu cuantumul salariului minim pe ţară.
Proiectul este propus pentru consultări publice, care vor dura până la 24 ianuarie 2025.
__________________________________________________
1 Aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 97/2023