Guvernul a susținut proiectul de lege privind combaterea întârzierii în executarea obligațiilor de plată în temeiul contractelor încheiate între profesioniști, între profesioniști și autoritățile contractante. Avizul a fost aprobat de Executiv în cadrul ședinței din 15 ianuarie. Sub incidența legii vor cădea livrările de bunuri, executarea de lucrări sau prestarea de servicii, inclusiv proiectarea și execuția lucrărilor publice, a clădirilor și a lucrărilor în construcții civile. Totodată, actul normativ nu va reglementa creanțele validate în procedura de insolvabilitate, cele care fac obiectul unei tranzacții extrajudiciare sau cele rezultate din contractele încheiate între profesioniști și consumatori.
În opinia autorilor (Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării), implementarea unui asemenea act va spori competitivitatea mediului de afaceri și va asigura combaterea întârzierii în executarea obligațiilor de plată care decurg din contractele prenotate. Totodată, unul dintre scopurile noilor reglementări este transpunerea Directivei 2011/7/UE.
Potrivit documentului, contractele încheiate între profesioniști vor stabili că, termenul de plată nu va putea depăși 60 de zile, iar între profesioniști și autoritățile contractante – 30 de zile. În cazul în care termenul nu este stabilit în contract, obligația pecuniară trebuie executată în termen de 30 de zile de la primirea facturii sau a unei cereri echivalente de plată.
Proiectul stabilește și măsuri de protecție a creditorilor, cum ar fi:
- dreptul la dobânda de întârziere, chiar și în cazurile în care aceasta nu este prevăzută în contact;
- dreptul la despăgubire (cuantumul minim al acesteia este propus drept echivalentul a 40 euro în loc de 20 euro, stabilit la momentul de față);
- nulitatea clauzelor abuzive incluse în contract (cum ar fi excluderea plății despăgubirilor sau a dobânzilor de întârziere) etc.
Noua lege va intra în vigoare la expirarea a 6 luni din momentul publicării acesteia în MO.