Negocierea cuantumului salariului minim pe țară continuă
11.05.2023

Necesitatea reexaminării solicitării anterioare a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și a Confederației Naționale a Patronatului din Moldova privind salariul minim pe țară pentru anul 2023 a fost inclusă pe agenda Comisiei națională pentru consultări și negocieri colective (CNCNC), care și-a reluat activitatea. Sindicatele insistă ca începând cu 1 iunie 2023 salariul minim pe țară să fie majorat de la 4000 lei până la 5850 de lei. La rândul lor, reprezentanții patronatului au propus cuantumul acestuia de 5000 mii de lei, de la 1 ianuarie 2024, comunică CNCNC.

 

Argumentele prezentate în favoarea majorării salariului minim pe țară sunt situația social-economică nefavorabilă urmare a nivelului înalt al inflației (de 30,2% înregistrate în anul 2022) și reducerii valorii reale a salariilor cu 10,3%, precum și necesitatea ca salariul minim pe țară să asigure cel puțin necesitățile de bază ale salariaților și să permită realizarea dreptului la o pensie minima pentru limită de vârstă fără a fi necesară compensarea din partea bugetului de stat a diferenței până la pensia minimă.

 

CNSM a pus în discuție și chestiunea cu privire la asigurarea realizării dreptului la pensionare anticipată a persoanelor care au activat în condiții deosebite de muncă, precum și a dreptului la pensie anticipată pentru carieră lungă, abordată anterior de sindicaliști la întrevederi cu conducerea Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS).

 

Astfel, CNSM, de comun cu CNAS, au elaborat doua proiecte de legi de modificare și completare a Legii nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii care vizează:

  • includerea în stagiul de cotizare necesar pentru acordarea dreptului la pensie anticipată pentru carieră lungă și a perioadei activității de rezidențiat;
  • reducerea stagiului de cotizare necesar de realizat în condiții deosebite de muncă până la 15 ani, care va da dreptul la reducerea vârstei de pensionare, precum și excluderea condiționalității ce vizează obținerea unui stagiu complet de cotizare de 34 de ani pentru a beneficia de dreptul de a se pensiona în condiții avantajoase.

 

Amintim, Comisia națională pentru consultări și negocieri colective și comisiile instituite la nivel de ramură/ teritorial reprezintă structuri tripartite autonome de interes public al parteneriatului social, care se întrunesc în scopul consultării și înaintării de propuneri vizavi de domeniul muncii și problemele social-economice de interes național, de ramură și teritorial, promovarea parteneriatului social la toate nivelurile, asigurarea participării societății civile la promovarea politicilor naționale.