Declararea beneficiarilor efectivi: exonerarea entităților de taxe și plăți
20.01.2025

Asigurarea echității financiare și a respectării drepturilor tuturor agenților economici sunt scopurile inițiativei legislative înregistrate în Parlament. Aceasta vizează operarea modificărilor în Legea nr. 308/2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului și în Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător și ține de declararea beneficiarilor efectivi.

 

Astfel, se propune exonerarea agenților economici de orice taxe sau plați aferente procedurilor stabilite, toate cheltuielile ce țin de eliberarea, emiterea și actualizarea documentelor si certificatelor privind identificarea beneficiarului efectiv fiind acoperite integral din bugetul de stat.

 

Potrivit notei proiectului, la momentul de față sunt obligați să declare beneficiarul efectiv circa 160 mii de entități, taxele constituind 1049 lei per întreprindere. Respectiv, în cazul aprobării și implementării proiectului, agenții economici vor economisi circa 168 mil. lei anual.

 

Totodată, se propune și restituirea persoanelor juridice care deja au prezentat informația privind beneficiarii a sumelor achitate (potrivit estimărilor, acestea constituie 50 mil. lei).

 

Inițiativa prevede și evitarea suportării costurilor suplimentare de către mediul de afaceri în cazul stabilirii obligațiilor ce derivă din îndeplinirea angajamentelor internaționale ale Republicii Moldova, dacă acestea nu sunt orientate direct spre obținerea unui beneficiu economic pentru sectorul privat (modificările în Legea nr. 160/2011). Astfel, legea prenotată va fi completată cu prevederea că, toate documentele prevăzute de angajamentele asumate de Republica Moldova și solicitate agenților economici exclusiv în interesul statului urmează a fi furnizate gratuit.

 

În cazul susținerii proiectului de Legislativ, prevederile ar putea fi puse în aplicare la expirarea a 30 de zile din data publicării legii în MO.

 

Notă: Potrivit prevederilor Legii nr. 308/2017, beneficiarul efectiv este orice persoană fizică ce deţine sau controlează în ultimă instanţă clientul şi/ sau persoana fizică în numele ori în interesul căruia/ căreia se realizează, direct sau indirect, o activitate sau o tranzacţie. Termenul-limită de declarare a acestora a fost stabilit pentru data de 31 decembrie 2024, însă, potrivit Agenției Servicii Publice (ASP,  persoanele juridice, întreprinzătorii individuali și organizațiile necomerciale din Republica Moldova vor fi în drept să actualizeze informația despre beneficiarii efectivi până la 31 decembrie 2025.