Activitatea independentă: ECC vor fi conectate la SIA MEV
11.05.2023

Echipamentul de casă și control (ECC) utilizat în activitatea independentă urmează să fie conectat la Sistemului Informațional Automatizat de Monitorizare electronică a vânzărilor (SIA MEV), prevede proiectul ordinului cu privire la modificarea Ordinului ministrului finanțelor nr. 2 din 09 ianuarie 2017, propus pentru consultări publice.

 

Amintim, noile prevederi ale capitolului 102 titlul II din Codul fiscal, operate prin Legea nr.356/2022, vor fi puse în aplicare din 1 iulie 2023. Scopul acestora este simplificarea regimului de raportare de catre persoanele fizice ce desfășoară activitate independentă, modificarea mecanismului de calculare și achitare a impozitului din veniturile obținute din respectiva activitate.

 

Astfel, reiterăm că, din 1 iulie curent, calcularea impozitului va fi asigurată de către Serviciul Fiscal de Stat, iar achitarea acestuia se efectuează în rate, trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului de gestiune. În trimestrele I–III se achită 1% din vânzările trimestriale pentru fiecare trimestru, dar nu mai puțin de 750 de lei.

 

În trimestrul IV se va recalcula suma impozitului pe venit aferent perioadei fiscale, cu stabilirea diferenței aferente impozitului pe venit corespunzător vânzărilor efectuate pe parcursul anului fiscal și suma impozitului pe venit calculată pentru trimestrele I–III.

 

Totodată, subiecți ai regimului fiscal prenotat vor devin persoanele care obţin venituri din activităţile independente în cuantum ce nu depășește 1,2 mil. lei, la momentul de față plafonul constituind 600 mii lei.

 

Respectiv, proiectul ordinului elaborat de Ministerul Finanțelor urmează să asigure ajustarea prevederilor Ordinului nr.2/2017 la prevederile CF, fiind anulat borderoul de achiziție utilizat de persoanele fizice ce desfășoară activități independente și instrucțiunea de completare a acestuia, dar și indicațiile metodice privind particularitățile ținerii evidenței vânzărilor și procurărilor în scopuri fiscale de către această categorie de contribuabili.

 

Concomitent, vor fi ajustate Cererea de înregistrare/încetare a activităţii şi de înregistrare/radiere din evidenţă a MCC și Confirmarea privind luarea la evidența fiscală a persoanelor fizice care desfășoară activitate independentă.

 

Propunerile și obiecțiile asupra proiectului sunt acceptate până la 22 mai 2023.