Activitățile de finanțare în cadrul Programului de sprijin pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în domeniul turismului rural constituie o schemă de ajutor de minimis și cad sub incidența prevederilor Legii nr. 139/2012 cu privire la ajutorul de stat și Regulamentului privind ajutorul de minimis, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Concurenței nr. 01/2020.
Ministerul Economiei, de comun cu Instituția Publică Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a elaborat și propune pentru consultări publice proiectul hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Programului.
Potrivit autorilor, scopul documentului este de a contribui la dezvoltarea economiei naționale prin activități de turism rural prin favorizarea inițiativelor de antreprenoriat în cadrul ecosistemului ÎMM-urilor din domeniul indicat și valorificarea resurselor naturale și culturale ale localităților din mediul rural, iar drept obiectiv este declarată creșterea nivelului de competitivitate a ÎMM-urilor pentru dezvoltarea produselor și serviciilor pe întregul lanț valoric al turismului rural.
Potrivit proiectului, la momentul aplicării la Program, solicitanții urmează să desfășoară activitate de antreprenoriat în turism în unitățile administrativ-teritoriale de nivelul întâi cu o populație de până la 30 mii de locuitori, care conține dezvoltare de produs turistic, de infrastructură turistică, activități de cazare și/sau alimentație a turiștilor, activități de agrement.
Prioritate în cadrul Programului vor avea unitățile de cazare și/sau de alimentație din spațiul rural, solicitanții care demonstrează evoluție sustenabilă conform situațiilor financiare din ultimii 2 ani de activitate, precum și grupurile de întreprinderi afiliate ale căror număr de salariați nu depășesc 250 persoane anual, iar cifra de afaceri – 100 mil. lei.
Componente ale Programului sunt:
- Informarea și promovarea. Ține de diseminarea informației privind derularea implementării tuturor etapelor, obiectivele și condițiile Programului, pentru a atrage grupul-țintă
- Suportul financiar nerambursabil. Acesta poate consitui maxim 70 % din valoarea proiectului investițional și nu poate depăși suma de 500 mii lei per beneficiar
- Monitorizarea și evaluarea. Se referă la identificarea și diminuarea riscurilor care pot provoca situații de criză, determinarea tacticilor de comunicare cu beneficiarii de resurse financiare nerambursabile, precum și evaluarea impactului acestora.
Opiniile și propunerile părților interesate sunt așteptate până la 30 martie 2023.