Sancțiunea aplicată conducătorului auto pentru neeliberarea biletului va elibera de răspundere persoana juridică
12.05.2023

Nu vor fi pasibili de aplicarea amenzii agenții economici, în cazul omiterii eliberării biletului de călătorie de către conducătorul mijlocului de transport sau de către persoana responsabilă de taxarea călătoriei, care la rândul său a fost deja sancționată în conformitate cu art. 204 alin. (7) al Codului Contravențional1, stabilește proiectul de lege pentru modificarea unor acte legislative, care este propus pentru consultări publice ce vor dura până la 30 mai 2023. De rând cu prevederea citată, care urmează a fi inclusă în Codul fiscal, documentul vine cu intervenții în Codul transporturilor rutiere, Codul contravențional etc. Documentul este elaborat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

 

Vastul proiect conține precizarea noțiunilor, drepturilor și obligațiilor operatorilor rutieri și organelor de control, stabilește condiţiile privind existenta bazei tehnico-materiale și a capacității financiare a întreprinderilor din domeniu, de eliberare și utilizare a autorizațiilor CEMT etc.

 

Sunt stabilite noi reguli ce vizează dotarea unităților de transport în cazul efectuării transportului de mărfuri și pasageri, obligativitatea deținerii certificatelor de competență, estunderea termenului de valabilitate a acestuia de la 3 ani la 5 ani și alte reglementări.

 

Totodată, proiectul prevede că persoanele juridice care sunt deținătorii drepturilor de proprietate/ operare a sistemelor (platformelor) electronice de management, plasare/ recepționare a comenzilor și/sau plăților în vederea prestării serviciilor de transport rutier în regim taxi, urmează să asigure acces online la datele din sisteme (platforme, aplicații) Agenției Naționale Transport Auto și Serviciul Fiscal de Stat, în vederea identificării unităților de transport.

 

Propunerile și obiecțiile adupra documentului pot fi expediate în adresa persoanei responsabile: Slanina Andrei (Șef al Direcției Politici în domeniul transport rutier) Tel . (0 22) 250-639 / Email : roadtransport(at)midr.gov.md.

____________

1 Codul Contravențional, art.204 alin. (7):

Omiterea eliberării pe traseu a biletului de călătorie în transportul urban în comun ori în transportul rutier de persoane prin servicii regulate de către conducătorul vehicului sau de către persoana responsabilă de taxarea călătoriei se sancționează cu amendă de la 12 la 18 UC.