Comerțul electronic va cădea sub incidența reglementărilor privind gestionarea deșeurilor
24.01.2025

Ambalajul pentru comerț electronic este cel pentru transport utilizat pentru a livra produse în contextul vânzării online sau prin alte mijloace de vânzare la distanță către utilizatorul final.

 

În contextul perfecționării continue a legislației naționale, Ministerul Mediului propune pentru consultări publice proiectul hotărârii ce urmează a fi aprobată de Executiv și ține de operarea modificărilor în alte șase hotărâri de Guvern. Aceste modificări și completări au drept scop atât ajustarea actelor normative secundare, cât și excluderea tratării voluntare a prevederilor legislației.

 

Astfel, noțiunea citată supra va fi inclusă în Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje1, de rând cu cea de ambalaj de vânzare. Vor fi definite și extinse și alte noțiuni  (ambalaj de unică folosință; ambalaj SD de unica folosința; ambalaj compozit (fiind propuse în redacție diferită de cea expusă în Legea nr. 1540/1998); ciclu de viață; distribuitor; furnizor; fabricant; importator, producător etc).

 

De asemenea, sunt propuse și alte precizări ce vizează implementarea prevederilor Legii nr. 209/2016. Astfel, noțiunea de costuri nete de gestionare va fi substituită cu cea de costuri operaționale de gestionare – costuri  de colectare separată, transport, stocare temporară, sortare și de valorificare, din care se scad veniturile dobândite din vânzările de materii prime secundare obținute din deșeurile de ambalaje. Totodată, urmează a fi concretizate și noțiunile de  plasare pe piața2 și punere la dispoziție pe piață3.   

 

Modificări importante sunt prevăzute și la Regulamentul privind gestionarea vehiculelor scoase din uz4 (în continuare – VSU). Astfel, dreptul de a colecta VSU, de rând cu instalațiile de tratare a acestora și producătorii, va fi oferit atelierelor servicii auto. Menționăm, predarea și preluarea VSU în acest caz nu implică nici un cost pentru consumatorul final. Punctele de colectare ale sistemelor individuale sau colective create în cadrul acestor ateliere urmează să respecte cerințele de înregistrarea prealabilă în Registrul Activităților Conexe, care îndeplinesc cumulativ condițiile menționate la art. 96 Codul transporturilor rutiere.

 

Alte prevederi ale proiectului pot fi examinate aici. Propunerile și obiecțiile părților interesate sunt acceptate până la data de 4 februarie 2025.

_________________________

1 Aprobat prin HG nr. 561/2020.

2 Activitatea definita potrivit art. 12 alin. (1)  din Legea nr. 209/2016 privind deșeurile.

3 Orice furnizare a unui ambalaj pentru distribuție, consum sau utilizare pe piața în cursul unei activități comerciale, contra cost sau gratuit;

4 Aprobat prin HG nr. 93/2023.