Un nou program ce are drept scop sporirea vizibilității și promovarea întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova, facilitarea accesului la serviciile de consultanță, extinderea pe piețele locale și internaționale, dar și monitorizarea și evaluarea beneficiarilor este elaborat de autorități. Componentele programului de creștere a competitivității producătorilor locali și integrarea în lanțurile valorice sunt detaliate în documentul elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenorialului (ODA). Acesta va fi examinat astăzi, 29 ianuarie, în cadrul ședinței Guvernului.
Implementarea programului este preconizată pentru o perioadă de 36 de luni, iar bugetul estimativ constiuie 115,5 mil. lei (inclusiv 90 mil. lei pentru anii 2025-2026), fiind finanțat din alocațiile prevăzute în bugetul de stat și potențial din contul asistenței financiare externe. Atât bugetul programului, cât și termenul de implementare pot fi majorate în funcție de resursele financiare din contul asistenței financiare externe. Eligibile în cadrul acestuia vor fi nouă activități economice:
Suportul financiar nerambursabil (maximum de 2 000 000 lei) pentru ÎMM presupune utilizarea:
- până la 100% – pentru cofinanțarea achiziției serviciilor de dezvoltare a afacerilor și a imobilizărilor necorporale, care va fi acordat în baza raportului de 80% grant nerambursabil și 20% investiții proprii;
- până la 45% – pentru procurarea imobilizărilor corporale, care va fi acordat în baza raportului de 50% grant nerambursabil și 50% investiții proprii. Imobilizările corporale vor fi acordate împreună cu serviciile de dezvoltare a afacerilor și a imobilizărilor necorporale.
Transferarea suportului financiar nerambursabil beneficiarilor se va realiza în tranșe, conform manualului operațional de implementare a prezentului Program.
Totodată, ÎMM-urile vor putea depune în cadrul acestui program mai multe solicitări pentru acordarea suportului financiar, până la atingerea valorilor maxime stabilite. Neeligibile vor fi cheltuielile ce țin de plata împrumuturilor și dobânzilor datorate, a amenzilor și penalităților financiare, taxelor și impozitelor, cheltuielilor de amortizare, plăților salariale, costurile de leasing, costurile acoperite de alte programe etc.
Alte detalii, precum și indicatorii de produs pot fi consultați în proiect.