Proiectul de lege cu privire la ratificarea Tratatului internațional privind schimbul de date în scopul verificării declarațiilor de avere, semnat la Chișinau la 23 octombrie 2023, este înregistrat în Parlament. Scopul documentului este de a preveni corupția prin asigurarea unui schimb administrativ direct de informații între părțile semnatare și se va aplica indiferent de faptul dacă sistemul de declarare al părții solicitate include aspecte identice referitoare la informații financiare sau la interese personale, acoperă aceleași categorii de declaranți, utilizează aceleași proceduri pentru verificarea veridicității declarațiilor sau prevede aceleași consecințe ca și sistemul de declarare al Părții solicitante.
În sensul Tratatului, Punct Focal este autoritatea desemnată a unei Părți, care are competența de a face schimb de informații cu o autoritate similară a altei Părți. Potrivit proiectului, drept asemenea punct în Republica Moldova va deveni Autoritatea Naționala de Integritate.
Punctele Focale vor putea efectua schimbul, fără limitare, de informații preluate din bazele de date menținute de autoritățile publice sau de entități private cu privire la taxe și impozite, conturi bancare, titluri financiare, activități, companii, fonduri fiduciare și fundații, precum și acorduri juridice și entități similarе, proprietăți imobiliare, autovehicule și alte echipamente mobile și drepturi de proprietate intelectuală. Totodată, documentul prevede și posibilitatea de furnizare în mod voluntar a informațiilor altui Punct Focal, acestea fiind disponibile numai în conformitate cu legislația națională a celui din urmă Punct Focal pentru verificarea declarațiilor de avere, precum și refuzarea condiționată de a obține sau furniza informații.
Tratatul definește și tipurile de verificări ce pot fi efectuate:
- prin compararea datelor, conducând astfel la detectarea averilor ascunse sau a conflictelor de interese și incompatibilităților nedeclarate;
- tematică (în urma unei plângeri, a unei nereguli sau a unui indiciu specific similar) și
- prin sondaj (verificare a unui eșantion de declarații pe baza criteriilor definite de legea uneia dintre Părțile la Tratat).
Documentul are termen de valabilitate nelimitat. Legea privind ratificarea acestuia va intra în vigoare la data publicării acesteia în MO, iar Tratatul – peste 30 de zile din data transmiterii instrumentului de ratificare depozitarului (Guvernului Republicii Serbia).