În Regulamentul cu privire la modul de dare în locațiune a activelor neutilizate1 în cadrul ședinței Executivului din 29 ianuarie au fost aprobate modificări. Acestea au fost condiționate de dificultățile constatate în cadrul aplicării prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 68/2024, prin care au fost efectuate intervenții la Regulamentul prenotat.
Astfel, de rând cu întreprinderile de stat/municipale, autoritatățile/ instituţile publice la autogestiune, societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar public sub incidența Regulamentului vor cădea și autoritățile/instituțiile bugetare, independente/autonome. Respectiv, acestora li se oferă dreptul de a transmite în locațiune activele neutilizate .
Totodată, se exclude prevederea potrivit căreia entitățile pot întocmi lista bunurilor neutilizate pentru darea în locațiune doar în anul următor. Reglementările actuale limitează posibilitatea de încheiere a contactelor de locațiune în perioada curentă, ceea ce conduce la ratarea obținerii veniturilor de către întreprinderile vizate. Totodată, legislația permite efectuarea inventarierii pe parcursul perioadei de gestiune2 și, la determinarea activelor neutilizate în rezultatul acesteia (nu doar a inventarierii anuale) se va permite transmiterea respectivelor bunuri în chirie (modificări la pct.91 din Regulament).
Regulamentul va fi completat cu prevederi ce țin de:
- situațiile de selectare a locatarilor prin negocieri directe;
- condițiile de încheiere a contractului de locațiune cu același locator pentru un nou termen;
- modul de organizare a negocierilor directe pentru selectarea locatarilor bunurilor neutilizate ale întreprinderilor etc.
Prin același proiect au fost aprobate și modificări la Regulamentul cu privire la modul de determinare și comercializare a activelor neutilizate3. Astfel, în redacție nouă este expus pct. 10 din Regulament, care stabilește că, activele nesolicitate pe parcursul a 2 licitaţii „cu strigare” pot fi expuse la licitaţii „cu reducere”, în modul stabilit de Guvern, sau utilizate conform legislaţiei în alt mod (dare în locaţiune, casare, transmitere în gestiunea altor întreprinderi sau ca aport în capitalul social în scopul majorării cotei-părţi publice a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale în societăţile comerciale etc.). Licitația „cu reducere” se va desfășura în interiorul termenului de 12 luni de la penultima licitaţie „cu strigare” desfășurată.
Potrivit notei de întemeiere a proiectului, această reglementare va asigura flexibilitate în procesul de identificare a posibilităților de valorificare eficientă a activelor neutilizate în activitatea operațională, transmiterii în locațiune a suprafețelor neutilizate pe parcursul anului și acumularea veniturilor la întreprinderi, posibilitatea prelungirii contractelor de locațiune ale locatarilor de bună credință și asigurarea autorităților publice și altor entități de drept public cu spații pentru activitatea de bază.
Hotărârea Guvernului nr. 46/2025 a fost publicată în MO și a intrat în vigoare astăzi, 30 ianuarie.
_______________________________
1 Aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 483/2008
2 Potrivit pct. 3 subpct. 2) din Regulamentul privind inventarierea, entitatea efectuează inventarierea cel puţin o dată pe parcursul perioadei de gestiune, de regulă, la sfârşitul perioadei de gestiune. Entităţile pot efectua inventarierea şi până la sfârşitul perioadei de gestiune, cu condiţia evaluării corecte şi înregistrării rezultatelor inventarierii în raportul financiar;
3 Aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 480/2008.