Prevederile acordului privind limitarea în timp și cuantumul sumei care poate fi solicitată pentru prejudiciul cauzat nu sunt aplicabile în cazul comiterii cu intenție de către entitatea de audit a acțiunilor care au cauzat prejudicii entității auditate, solicitantului auditului, ca urmare a exprimării unei opinii de audit necorespunzatoare, în cazul în care situațiile financiare conțin denaturări semnificative, prevede proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 271/2017 privind auditul situațiilor financiare. Documentul este inclus pe ordinea ședinței Parlamentului din 30 ianuarie pentru examinare în I lectură.
Astfel, continuă transpunerea în legislația națională a reglementărilor comunitare ce țin de privind cerințele specifice referitoare la auditul statutar al entităților de interes public si limitarea răspunderii civile a auditorilor si a societăților de audit.
Proiectul vine cu modificări la:
- art. 26 din legea prenotată. Acesta reglementează asigurarea riscului de audit și urmează a fi completat cu două alineate, care vor stabili limitarea răspunderii civile a auditorilor și entităților de audit pentru prejudiciul cauzat entității auditate/ solicitantului auditului în cadrul misiunilor realizate la întreprinderile listate la bursa de valori;
- art. 46 ce stabilește normele pentru prezentarea raportul suplimentar comitetului de audit. Se stabilește obligația de aplicare a semnăturii auditorului și indicarea datei întocmirii raportului (completarea pct. 2) cu lit. i)). Totodată, articolul va fi suplinit cu alin. 3), potrivit căruia în cazul în care au fost încheiate contracte de audit cu mai multe entități de audit pentru efectuarea auditului situațiilor financiare pentru aceeași perioadă de gestiune și între acestea au existat divergențe de opinii cu privire la reglementările contabile, procedurile de audit sau alte divergențe în desfășurarea auditului, motivele divergențelor sunt explicate în raportul suplimentar adresat comitetului de audit.
Amintim, proiectul a fost înregistrat în Parlament la 18 decembrie 2024 și urma a fi examinat în mod prioritar, cu punerea în aplicare a noilor prevederi din 1 ianuarie 2025. După adoptarea noilor reglementări vom comunică cititorilor noștri data intrării în vigoare a modificărilor prezentate.