Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a modificat Dispoziția nr. 4/2025, prin care a fost stabilit mecanismul de compensare parțială a diferenței de preț la energia electrică pentru întreprinderile eligibile.
Astfel, prin Dispoziția nr. 5/2025 CSE s-a dispus că, acest mecanism se va stabili pentru întreprinderile (conform Legii nr.845/1992 cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi) care procură energie electrică de la furnizorii de energie electrică la preţuri reglementate sau care nu au relaţii contractuale directe cu funizorii de energie electrică, dar procură energie electrică de la un consumator angro sau în calitate de utilizator într-un sistem de distribuţie închis al energiei electrice, care au activitatea principală în domeniile specificate la pct.3.7 al Dispoziţiei nr. 4/20251 ale căror cheltuieli pentru energie electrică în anul 2024 au constituit cel puţin 3% din venit.
Totodată, se indică expres că se va compensa 50% din diferența de preț (fără TVA)2 pentru o perioadă ce nu va depăși trei luni, în limita bugetului disponibil.
Încă o modificare ține de termenul de depunere a cererii pentru a beneficia de compensare, având în vedere că forma acesteia încă nu este disponibilă pe portalul guvernamental (MCabinet/EVO), unde de către Agenția pentru Guvernare Electronică urmează a fi dezvoltată secțiunea dedicată pentru completarea cererii. Respectiv, aceasta ar putea deveni funcțională începând cu data de 3 februarie (inițial a fost preconizată data de 27 ianuarie).
________________________________________
1 CAEM-2, secțiunea A (cu excepția cultivării tutunului) și secțiunea C (cu excepția creșterii bovinelor de lapte și altor bovine; producerea băuturilor alcoolice și produselor din tutun; fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului; fabricarea produselor cosmetice și chimice).
2 Redacția anterioară prevedea până la 50%