Răspunderea pentru prejudiciile cauzate bugetului UE prin evaziunea fiscală
03.02.2025

Utilizarea contrar destinației a subvențiilor, a donațiilor, a ajutoarelor umanitare, a granturilor sau a creditelor acordate din mijloacele alocate de Uniunea Europeana1  va cădea sub incidența noilor prevederi ale Codului penal (CP), aprobate în I lectură de Parlament în ședința din 30 ianuarie.

 

Potrivit proiectului, și art. 244 din CP, care stabilește pedeapsa pentru evaziunea fiscală a întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor, va fi completat cu noi prevederi. Astfel, în cazul în care utilizarea sau prezentarea de declarații sau documente false, incorecte sau incomplete; neprezentarea cu buna știință a unor informații cerute potrivit prevederilor legale sau utilizarea necorespunzătoare a unui beneficiu obtinut în mod legal vor avea ca efect diminuarea resurselor bugetului UE sau ale bugetelor instituțiilor, organelor, oficiilor si agențiilor UE inființate în temeiul tratatelor sau ale bugetelor gestionate sau monitorizate direct sau indirect de acestea, răspunderea va constitui:

  • pentru persoanele fizice – aplicarea amenzii în mărime de la 5000 la 7000 UC sau cu închisoare de până la 4 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcți sau de a exercita о anumită activitate pe un termen de până la 5 ani;
  • pentru persoana juridică – amendă în mărime de la 10000 la 16000 UC cu privarea de dreptul de a exercita о anumita activitate.

 

Dacă aceleași fapte vor cauza daune în proporții mari, se va aplica amendă în mărime de la 8000 la 11000 UC sau pedeapsa cu închisoare de la 3 la 6 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita о anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani pentru persoana fizică, iar persoanele juridice se vor pedepsi cu amendă cuprinsă între 16000 și 20000 UC cu lichidarea persoanei juridice.

 

De asemenea, în cazul în care faptele prevazute la art. 244 din CP vor fi săvârșite de un grup criminal organizat sau de о organizatie criminală ori în favoarea acestora, pedeapsa va constitui de la 5 la 10 ani închisoare, cu amendă de la 17000 la 20000 UC și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcți sau de a exercita о anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani. Pentru persoanele juridice amenda va atige echivalentul a 40000–60000 UC cu privarea de dreptul de a exercita о anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.

 

Documentul urmează a fi aprobat în lectura II. Punerea în aplicare a noilor prevederi este propusă la data publicarii acestora în MO.

_____________________________________________________

1 Proiectul de completare a art. 1261 cu alin.(2):

 Prin mijloace alocate de Uniunea Europeana se inteleg mijloacele alocate din:

a) bugetui Uniunii Europene;

b) bugetele institutiilor, organelor, oficiilor si agentiilor Uniunii Europene infiintate in temeiul tratatelor sau bugetele gestionate sau monitorizate direct sau indirect de acestea.