MDED a aprobat modul de compensare agenților evonomici a diferenței de preț la energia electrică
03.02.2025

Termenul-limită pentru depunerea de către agenții economici eligibili1 a cererilor  pentru acordarea compensațiilor este de 10 zile de la data emiterii facturii pentru energia electrică.  Cererile depuse  cu depășirea acestui termen nu vor fi examinate, stabilește Regulamentul privind modul de compensare parțială a diferenței de preț2 la energia electric pentru întreprinderile care desfășoară activitatea principală în anumite domenii. Acesta a fost aprobat de Ministerul Dezvoltării Economiei și Digitalizării prin Ordinul nr. 11/2025, care a intrat în vigoare la 1 februarie 2025, fiind publicat în MO.

 

Pentru facturile emise în perioada 10 ianuarie – 3 februarie 2025, prin derogare de la termenii stabiliți, cererile urmează a fi prezentate până la 13 februarie.

 

Potrivit Regulamentului, cererea de compensare va devein funcțională astăzi, 3 februarie, pe portalurile mcabinet.gov.md și evo.gov.md. Mecanismul de compensare parțială a diferenței de preț se aplică entităților care procură energie electrică de la furnizorii acesteia la preţuri reglementate sau care nu au relaţii contractuale directe cu funizorii de energie electrică, dar procură energie electrică de la un consumator angro sau în calitate de utilizator într-un sistem de distribuţie închis al energiei electrice și ale căror cheltuieli pentru energie electrică în anul 2024 au constituit cel puţin 3% din venit. Suma compensațiilor se deduce din costuri la formarea prețurilor de realizare pe piața internă a produselor social importante.

 

Ordinul stabilește obligativitatea de prezentare de către ICS „Premier Energy” și SA „FEE Nord” a datelor cu privire la facturile emise entităților eligibile și categoria de energie electric furnizată. Formularul conform căruia urmează a fi prezentată informația este anexă la ordinul prenotat.

 

Totodată, Serviciul Fiscal de Stat va prezenta MDED informația privind eligibilitatea întreprinderilor, care se va determina în baza declarațiilor IPC21 pentru luna noiembrie 2024, prezentate autorității fiscale de către potențialii beneficiari.

 

Structura  informației ce urmează a fi inclusă în cerere, modul de calculare și recalculare a compensației, obligațiile organelor de control implicate în verificarea corectitudinii oferirii compensațiilor pot fi examinate în Ordinul MDED nr. 11/2025 (MO nr. 29-32 din anul curent).

__________________________________________________

1 CAEM-2, secțiunea A (cu excepția cultivării tutunului) și secțiunea C (cu excepția creșterii bovinelor de lapte și altor bovine; producerea băuturilor alcoolice și produselor din tutun; fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului; fabricarea produselor cosmetice și chimice).

 

2 Diferența de preț reprezintă diferența dintre prețurile reglementate pentru furnizarea energiei electrice pentru perioada compensată și prețul din luna decembrie 2024.