În cadrul ședinței Executivului de atăzi, 5 februarie, va fi examinat proiectul hotărârii de Guvern prin care urmează a fi aprobat regulamentul privind stabilirea criteriilor de determinare a condițiilor în care deșeurile de cupru, de fier și oțel și deșeurile de aluminiu, cioburile de sticlă și compostul încetează să mai fie deșeuri și a Indicațiilor metodice privind stabilirea criteriilor de încetare a statutului de deșeu.
Potrivit proiectului, reglementările vor intră în vigoare la expirarea a 6 luni de la data publicării hotărârii în MO, fiind stabilite criterii clare care vor permite agenților economici (care valorifică deșeurile) să aplice procese și proceduri care să rezulte în generarea unor substanțe sau obiecte, care vor deveni materii prime secundare și vor genera beneficii financiare agentului economic, având o valoare sporită.
Conceptul de încetare a statutului de deșeu (ÎSD) este prezentat în art. 6 din Legea nr. 209/2016, promovând producția de materie primă prin definirea cerințelor tehnice și de mediu minime care trebuie îndeplinite de materiale. Proiectul vine cu o metodologie generală concepută ca un ghid, care are la bază un set de elemente considerate necesare pentru definirea criteriilor de ÎSD, aplicarea cărora în practică va fi flexibilă.
Astfel, regulamentul prevede că statutul de deșeu încetează dacă materialul:
- este susceptibil de a fi utilizat într-un scop util, nefiind aruncat;
- are cerere și piață de desfacere, inclusiv un preț de piață pozitiv verificabil;
- utilizarea acestuia este legală, fiind reglementată de legislația în domeniul materiilor prime și/sau a produselor;
- este utilizat cu respectarea standardelor tehnice echivalente și specificațiilor pentru produsele în formă primară (cupru, fier și oțel, aluminiu, sticlă și compost).
Și valorificatorii de deșeuri vor obține avantaje economice – sporirea comercializării materiilor obținute la un preț mai înalt, modernizarea proceselor tehnologice, creșterea valorii percepute a materialului, precum și eliminarea barierelor pentru ca noii furnizori să intre pe piață.
Printre obiectivele documentului se regăsesc sporirea cantității de deșeuri colectate separat și valorificate, obținerea de către agenții economici a unor facilități suplimentare atunci când aceștia decid să aplice criteriile de ÎSD, promovarea economiei circulare și reducerea cantității de deșeuri.