În perspectiva perioadei de implementare a Strategiei naționale de dezvoltare a pieței de capital din Republica Moldova pentru perioada 2025 – 2030, se propune un set specific de acțiuni sistematizate și alineate la realizarea a cinci obiective generale. Acestea vizează inclusiv acțiuni de ajustare:
- a cadrului de reglementare;
- a infrastructurii pieței;
- de protecție a investitorilor;
- de reformă fiscală
- de educație financiară.
Proiectul de lege pentru aprobarea strategiei este propus pentru consultări publice de Ministerul Finanțelor. Documentul a fost elaborat de Comisia Națională a Pieței Financiare, obiectivele strategice declarate fiind:
- sporirea accesului companiilor la finanțare pe termen lung prin utilizarea instrumentelor pieței de capital;
- extinderea numărului de investitori pentru creșterea cererii și lichidității pieței;
- modernizarea infrastructurii pieței de capital;
- dezvoltarea instrumentelor noi pe piața de capital;
- armonizarea legislației naționale cu cea comunitară.
Potrivit autorilor, la momentul actual cererea pe piața de capital este limitată, ca urmare a lipsei activității investitorilor instituționali, a culturii financiare joase a populației și a protecției reduse a investițiilor. Totodată, cadrul fiscal aplicat nu oferă anumite avantaje pentru stimularea investitorilor în instrumentele financiare pe termen lung.
Soluționarea acestor probleme ar putea crea condiții pentru creșterea economică, implementarea Strategiei oferid agenților economici, Guvernului și cetățenilor o gamă largă de instrumente financiare de bază la costuri adecvate (inclusiv obligațiunile corporative, cele emise de Guvern sau APL, care pot deveni o alternativă creditării bancare; instrumente de finanțare pentru ÎMM-uri sau startup-uri; activitatea fondurilor de investiții și de pensii facultative etc.).
Printre obiectivele specifice ale strategiei menționăm diminuarea numărului de societăți inactive/conturi dormante; asigurarea cadrului efectiv de protecție a investitorilor; facilitarea dezvoltării finanțelor digitale; promovarea finanțării autorităților publice prin obligațiuni municipale și de proiect etc.
În proiect sunt enumerate și riscurile externe și interne ce pot periclita procesul de implementare a strategiei, la cele interne fiind atribuite deficiențele în colaborarea interinstituțională; modificarea priorităților stabilite în srategie; răspunsul tardiv al mediului de afaceri la măsurile propuse pentru implementarea obiectivelor de dezvoltare a pieței de capital; insuficiența capacităților instituționale privind implementarea obiectivelor, însoțite de fluctuație înaltă și capacitatea redusă de recrutare a personalului cu competențe de bază în absența motivației financiare.
Propunerile și obiecțiile părților interesate pot fi prezentate până la data de 17 februarie 2025.