Proiectul programului de compensare a creșterii prețului la energia electrică pentru întreprinderile din Republica Moldova este elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și a fost examinat în cadrul ședinței secretarilor de stat din 6 februarie. Documentul va fi aprobat prin hotărâre de Guvern și stabilește că programul reprezintă instituirea unui ajutor de minimis pentru suportul întreprinderile eligibile. Astfel, de compensații vor beneficia entitățile care procură energie electrică de la furnizorii de energie electrică la prețuri reglementate sau care nu au relații contractuale directe cu furnizorii de energie electrică, dar procură energie electrică de la un consumator angro sau în calitate de utilizator într-un sistem de distribuție închis al energiei electrice, care au activitatea principală în domeniile specificate în anexa la Program și ale căror cheltuieli pentru energie electrică în anul 2024 au constituit cel puțin 3% din venit.
Ajutorul de minimis se va acorda sub formă de compensare în mărime de 50% din diferența de preț (fără TVA) începând cu data publicării Programului aprobat în MO și până la data de 31 decembrie 2025. Valoarea maximă a ajutorului de minimis per beneficiar nu va depăși, pe parcursul anului curent acordării ajutorului și a 2 ani calendaristici precedenți, valoarea totală a ajutorului de minimis acordat, indiferent de forma acestuia și de obiectivul urmărit:
- 5 mil. lei – pentru întreprinderile generale;
- 10 mil. lei – pentru întreprinderile care prestează servicii de interes economic general;
- 2,7 mil. lei – pentru întreprinderile care efectuează transport de mărfuri în contul terților sau contra cost.
În caz de depistare a beneficierii nejustificate de compensație, întreprinderea beneficiară, la cererea organului de control, restituie în bugetul de stat mijloacele financiare primite.
Impactul financiar al implementării proiectului constituie 300 mil. lei. Amintim, săptămâna trecută UE a anunțat oferirea Republicii Moldova a unui pachet de sprijin pentru dezvoltarea rezilienței și independenței energetice a țării, inclusiv suplinirea bugetului de compensare pentru companiile din sectorul alimentar cu 15 mil. euro.