Soluții pentru depășirea deficitului de semințe
11.02.2025

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare propune pentru consultări publice proiectul hotărârii de Guvern, prin care urmează a fi aprobate cerințele privind comercializarea temporară a semințelor care nu îndeplinesc cerințele referitoare la facultatea germinativă minimă.  

 

Documentul a fost elaborat în condițiile în care pe piața internă se constată un deficit semnificativ de semințe care respectă standardele minime de facultate germinativă stabilite anterior. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), la l aprilie 2024 din necesarul de circa 27,15 mii tоnе de semințe а culturilor de сâmр pentru semănatul de primăvară erau depozitate aproximativ 22,55 mii tone (83,1%). La momentul de față este certificată о cantitate de circa 18,5 mii tone, ceea ce constituie 82,1% din semințele depozitate. În sectorul legumicol, peste 90% din semințele utilizate sunt importate și nu oferă  certitudinea că acestea sunt adaptate la condițiile pedoclimatice din Republica Moldova.

 

Deficitul a fost provocat de:

  • condițiile climatice extreme care afectează producția și calitatea semințelor;
  • factorii fitosanitari care conduc la diminuarea stocurilor de semințe conforme;
  • perturbările lanțurilor logistice internaționale și naționale, inclusiv restricții comerciale sau blocaje de transport etc.

 

Astfel, în lipsa unei producții interne, ar putea fi permisă comercializarea temporară a semințelor care nu îndeplinesc cerințele referitoare la facultatea germinativă minimă. Supravegherea strictă a distribuției acestui material pentru semănat va fi efectuată de ANSA. Semințele obligatoriu fi etichetate corespunzător, cu monitorizarea și raportarea impactului utilizării acestora prin intermediul fermierilor și distribuitorilor. Alte modalități de soluționare a problemei definite și descrise mai sus nu au fost identificate, se spune în nota proiectului.

 

În opinia autorilor, impactul financiar asupra bugetului public va fi minim.  

 

Propunerile și obiecțiile părților interesate pot fi prezentate până la 19 februarie.

 

Amintim, la 3 februarie au intrat în vigoare modificările la Legea nr. 68/2013, potrivit cărora  în cazul unor dificultăți temporare legate de aprovizionarea generală cu semințe de categorie certificate sau cu semințe de categorie standard, pentru o perioadă determinată, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare poate decide comercializarea unei cantități necesare de semințe dintr-o categorie inferioară decât cea prevăzută de reglementările în vigoare, precum și de semințe de soiuri neînregistrate în Catalogul soiurilor sau în cataloagele respective ale Uniunii Europene (art.9 alin. 11)).

 

La momentul actual în Registrul agenților economici pentru producerea/ prelucrarea/ comercializarea semințelor și materialului săditor ținut de ANSA sunt înregistrați circa 550 agenți economici cu acte permisive valabile.