Anularea automatizată a sumelor plătite în plus cu termen de prescripție expirat
17.02.2025

Începând cu data de 3 martie 2025, vor fi puse în aplicare noile prevederi ale Ordinului IFPS nr. 400/2014, prin care a fost aprobată Instrucţiunea privind evidența obligațiilor față de buget. Modificările au fost operate prin Ordinul SFS  nr. 69/2025, publicat în MO din 14 februarie.

 

 Intervențiile au fost necesare având în vedere  că, la 1 ianuarie 2025, a intrat în vigoare noua redacție a lit. a) alin. (5) și alin. (6) art. 228 din Codul fiscal1. Potrivit acesteia, la cererea contribuabililor, în cazul prezentării documentelor confirmative, organele cu atribuţii de administrare fiscală nu vor aplica (nu vor calcula) majorări de întârziere (penalităţi) contribuabililor care au depus documentele pentru transferul, de pe un cont pe altul, al sumelor plătite în cadrul unui buget – pentru perioada de la data achitării şi până la data transferului efectiv, în limitele sumei achitate. Aceste prevederi pot fi aplicate și la inițiativa SFS, inclusiv în cazul stingerii obligației fiscale prin compensare la inițiativa organului fiscal.

 

Totodată, de la începutul anului curent nu se calculează majorare de întârziere (penalitate) nici pentru obligaţiile fiscale luate la evidenţă specială conform art.206. Aceasta se restabileşte în conturile contribuabilului odată cu parvenirea circumstanţelor indicate la art. 174 alin. (7) din CF.

 

Respectiv, SFS a operat modificările în Ordinul IFPS nr. 400/2014 pentru ajustarea acestuia la noile prevederi. Astfel, actul normativ a fost completat cu noțiunea de sold la zi – diferența între totalul sumelor înscrise în debitul unui cont și totalul sumelor înscrise în creditul aceluiași cont calculat la data tranzacției, ceea ce va permite afișarea informațiilor din  raportul contul curent detaliat CC01. Acesta (Informația privind tranzacțiile pentru perioada solicitată) este completată cu coloana Soldul la zi.

 

Instrucțiunea este completată cu pct. 333, care stabilește că, în termen de până la următoarea dată de închidere a perioadei de raportare, pentru clasificațiile economice la care se calculează sold, aferente BPN (cu excepția BASS) se asigură identificarea și anularea automatizată a sumelor plătite în plus cu termen de prescripție expirat care nu depășesc 1000 lei. Anularea se va efectua periodic imediat după închiderea perioadei fiscale în SIA „Contul curent al contribuabilului”, cu prima zi imediat următoare perioadei închise, fără emiterea actului de constatare.

 

 În redacție nouă este expus și conținutul anexei nr. 5 – Contul curent generalizat (CC 02), fiind modificată clasificația bugetară a plăților  (cu specificarea apartenenței bugetare a acestora).

 

Totodată,  Certificatul privind lipsa sau existenţa restanţelor faţă de bugetul public național (CC 04 AE) este completat cu date noi. Astfel, în anexa nr. 7.2 urmează a fi reflectată informația privind lipsa sau existența restanțelor contribuabilului cu privire la împrumuturile recreditate de Ministerul Finanțelor (completarea Instrucțiunii cu pct. 3.1). Totodată, pentru atestarea acestora și calcularea penalității la situația de zi se va adresa către Ministerul Finanțelor.

 

____________________________

1 Redacția a art. 228 din CF, în vigoare până la 1 ianuarie 2025:

…(5) La cererea contribuabililor, în cazul prezentării documentelor confirmative, organele cu atribuţii de administrare fiscală nu vor aplica (nu vor calcula) majorări de întîrziere (penalităţi):

a) contribuabililor care au depus documentele pentru transferul, de pe un cont pe altul, al sumelor plătite în cadrul unui buget – pentru perioada de la data achitării şi pînă la data transferului efectiv, în limitele sumei achitate;

(6)  Pentru obligaţiile fiscale luate la evidenţă specială conform art.206, nu se calculează majorare de întîrziere (penalitate). Majorarea de întîrziere (penalitatea) se restabileşte în conturile contribuabilului odată cu parvenirea circumstanţelor indicate la art.186 alin.(5).