Plafonul plății pentru emiterea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire/ desfiinţare, stabilit de Legea nr.163/2010 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie1, va fi eliminat. Cuantumul migloacelor financiare, care vor fi transferate în bugetul emitentului respectivului certificat, se va determina de consiliile locale, în conformitate cu metodologia aprobată de Guvern, stabilesc modificările aprobate ieri, 12 mai, de Parlamentul țării.
Potrivit notei de întemeiere a proiectului, pentru asigurarea autonomiei locale, autoritățile administrației publice locale elaborează, aprobă și gestionează în mod autonom bugetele unităților administrativ-teritoriale, având dreptul să pună în aplicare taxe și impozite locale și să stabilească cuantumul lor în condițiile legii.
Impunerea sumei maxime generale pentru taxele percepute pentru emiterea certificatului de urbanism pentru proiectare, certificatului de urbanism informativ, autorizației de construire/desființare tuturor unităților administrativ-teritoriale fără a se ține cont de situația economică și de circumstanțele specifice ale fiecărui caz s-a dovedit a fi ineficientă. Deoarece legislativul a impus cote maxime, marja discreționară a administrației locale în privința stabilirii cuantumului taxelor este restrânsă în mod considerabil, iar acest fapt plasează administrația locală în imposibilitatea de a mări aceste taxe, atunci când este necesar și oportun, într-un cuantum mai mare decât cel stabilit expres de lege.
_______________________________
1 Legea nr.163/2010, art.27:
(2) Pentru emiterea certificatului de urbanism pentru proiectare sau a certificatului de urbanism informativ, solicitantul (beneficiarul) va achita plata stabilită anual prin decizia consiliului local ce nu va depăși suma de 50 de lei.
(3) Pentru emiterea autorizaţiei de construire/desfiinţare, solicitantul (beneficiarul) va achita plata stabilită anual prin decizia consiliului local ce nu va depăși suma de 100 de lei.