Ministerul Justiției propune pentru consultări publice proiectul noului concept al Sistemului Informațional „Registrul Garanțiilor Reale Mobiliare” (SI RGRM). Acesta va asigura eliminarea deficiențelor sistemului utilizat în prezent, spațiul informațional al căruia nu acoperă toate necesitățile utilizatorilor, iar mentenanța acestuia este imposibilă.
Astfel, urmează a fi asigurată interoperabilitatea cu serviciile guvernamentale partajate, schimbul de date cu registrele de stat (al populației, transportului, utilajului agricol, Depozitarul Central Unic etc.), ceea ce va simplifica procedurile de înregistare și utilizare a sistemului, diminuarea numărului de erori și va contribui la sporirea eficienței operaționale.
Documentul definește subiectul garanției reale mobiliare (persoana fizică sau juridică cu statut de garant, debitor, gestionar, locatar, locator, creditor etc); cele șapte categorii de gajuri aferente garanțiilor reale; tipurile de bunuri (de consum; inventar (active circulante) și echipamente (active fixe)) etc.
Amintim, la momentul de față normele de ținere a SI RGRM sunt aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 210/2016. Potrivit proiectului, în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a noului concept Ministerul Justiției va elabora și va prezenta Guvernului spre aprobare proiectul de modificare a Regulamentului cu privire la ținerea Registrului garanţiilor reale mobiliare.
Reglementările în vigoare stabilesc că, RGRM este un registru public care se ţine în scopul înregistrării gajului bunurilor mobile, leasingului financiar şi a altor drepturi de garanţie asupra bunurilor mobile şi pentru a asigura consultarea Registrului garanţiilor şi obţinerea extraselor din el de către orice persoană și este unica sursă oficială de informaţie privind drepturile de garanţie şi de leasing financiar înregistrate asupra bunurilor mobile, inclusiv în scopul determinării gradului de prioritate a gajului.
Hotărârea Guvernului nr. 142/2016, prin care a fost aprobat actualul SI RGRM, urmează a fi abrogată.
Propunerile și obiecțiile părților interesate asupra proiectului sunt acceptate până la 3 martie 2025.