Impozit diferențiat pentru bănci?
20.02.2025

O nouă tentativă de majorare a poverii fiscale asupra instituțiilor financiare bancare și nebancare prin majorarea cotei impozitului pe venit pe o perioadă de trei ani este înregistrată în Parlament. Autorii inițiativei propun completarea art. 15 din Codul fiscal (stabilește cotele impozitului pe venit) cu lit. b1), potrivit căreia instituțiile indicate ar  fi obligate să achite în perioada anilor 2024-2026 un impozit pe venit în mărime de 25% din venitul impozabil.

 

Încă o prevedere ține de exluderea alin. (37) din art. 901 din Codul fiscal1, veniturile persoanelor fizice rezidente din dobânzile achitate de instiuțiile financiare fiind recunoscute drept neimpozabile, ceea ce ar crea condiții egale cu persoanele fizice nerezidente.

 

Potrivit notei proiectului, în ultimii patru ani profitul în sistemul bancar a constituit circa 13,9 mld. lei (cumulativ). În cazul aplicării cotei de 25% a impozitului pe venit, diferența dintre suma achitată în bugetul de stat la cota de 12% și cea propusă ar constitui 1,8 mld. lei. În perioada în care Republica Moldova se confruntă cu crize suprapuse, politicile economice clasice nu pot fi agreate în raport cu toți agenții economici, consideră autorii.

 

Amintim, un proiect sililar a fost înaintat și în anul 2023, fiind propusă majorarea impozitului pe venit pentru aceeași categorie de contribuabili, pe perioada anilor 2023–2025,  de la 12% la 18%. Propunerea nu a fost susținută, drept motiv fiind invocat faptul că aplicarea cotei majorate doar pentru unele categorii de contribuabili propune un tratamentul fiscal diferit și nu asigură echitatea fiscală în raport cu alți contribuabili.

_______________________________________________

1 Codul fiscal, alin. (37) art. 901:

(37) Băncile, asociaţiile de economii şi împrumut, furnizorii de servicii de finanțare participativă, precum şi emitenţii de titluri de creanță și obligațiuni, altele decât cele prevăzute la art. 20 lit. z20), reţin un impozit în mărime de 6% din dobânzile achitate în folosul persoanelor fizice rezidente. (Introdus prin Legea nr. 257/2020, în vigoare din 1 ianuarie 2021).