„373”: Programul de stimulare a investițiilor inovaționale
13.05.2023

Prin intermendiul Programului de stimulare a investițiilor inovaționale „373” urmează a fi compensate creditele investiționale eligibile cu o maturitate de cel puțin 3 ani, oferind compensare în mărimea necesară pentru ca rata dobânzii efective aplicată de băncile participante conform contractului de credit și achitată de către beneficiar să nu depășească 7% anual pentru creditele acordate în monedă națională și 3% anual pentru creditele acordate în valută (USD sau EUR), prevede proiectul hotărârii de Guvern propus pentru consultări publice.

 

Documentul a fost elaborat de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării cu participarea Instituției Publice Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) și va contribui la valorificarea mijloacelor Fondului pentru antreprenoriat și creștere economică a Moldovei (FACEM), din contul şi în limitele alocațiilor stabilite în bugetul de stat pentru anul respectiv, precum şi din contul asistenței financiare externe.

 

Potrivit proiectului, creditele obținute de întreprinderile mici și mijlocii vor fi compensate prin intermediul Programului pentru întreaga perioadă a maturității, dar nu mai mult de 7 ani de la data acordării primei tranșe a acestuia și se suspendă odată cu achitarea integrală a corpului creditului de către beneficiar. Valoarea maximă a creditului ce poate fi acordat de către bancă licențiată (care a semnat un contract de colaborare cu ODA) unui beneficiar eligibil nu poate depăși 15 mil. lei.

 

Documentul stabilește ponderea celor șase criterii de evaluare a proiectelor de către bănci, iar care vor acumula minim 60% din punctaj vor fi acceptate pentru finanțare. Totodată, sunt prevăzute condițiile ce urmează a fi întrunite de solicitanții, inclusiv lipsa restantelor față de bugetul public național la data acordării creditului și a beneficiarilor efectivi înregistrați și/sau rezidenți ai jurisdicțiilor care nu implementează standardele internaționale de transparență; confirmarea unei contribuții proprii în valoare monetară de cel puțin 10% din valoarea proiectului investițional; să nu nu dispună de alte lichidități sub formă de numerar în conturi curente și de depozit, instrumente financiare generatoare de dobândă sub forma obligațiunilor sau valorilor mobiliare de stat etc.

 

Termenul-limită stabilită pentru prezentarea propunerilor și obiecțiilor asupra proiectului este stabilită data de 24 mai 2023.