Ministerul Finanțelor și Serviciul Fiscal de Stat au elaborat proiectul hotărârii de Guvern ce prevede modificarea Regulamentului cu privire la mecanismul desemnării procentuale1. Documentul este inclus pe ordinea de zi a ședinței Executivului din 26 februarie și urmărește:
- simplificarea activității beneficiarilor prin excluderea obligativității de notificare a Agenției Servicii Publice privind denumirea, sediul, codul fiscal, radierea din Registrul de Stat al persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali (abrogarea pct.111 din Regulament);
- eliminarea impedimentelor pentru efectuarea transferurilor și urgentarea plății beneficiarilor a sumelor de desemnare procentuală. Prevede modificarea termenelor de prezentare de către SFS a borderoului beneficiarilor desemnării procentuale către MF (de la 31 iulie la 30 iunie); transferul respectivelor sume conform datelor bancare ale beneficiarilor până la data de 31 august a anului în care a avut loc desemnarea în loc de 30 septembrie, după cum este stabilit în prezent; în cazul recepționării informației cu privire la beneficiar după 31 august a anului în care a avut loc desemnarea, Direcția generală Trezoreria de Stat va efectua transferul sumelor în termen de 5 zile lucrătoare de la recepționarea informației de la SFS;
- asigurarea interacțiunii între ASP și SFS, autoritatea fiscală fiind informată asupra modificării datelor sau excluderii entității din Lista beneficiarilor etc.
Totodată, urmează a fi completată lista temeiurilor în care SFS nu validează desemnarea procentuală, fiind expres indicat că decizia poate fi luată și în cazul în care beneficiarul desemnării procentuale este lichidat, se află în proces de lichidare sau în procedură de insolvabilitate.
Încă o prevedere ține de conturile beneficiarului. Astfel, este propusă completarea Regulamentului cu prevederea că, sumele desemnării procentuale se transferă la unul din conturile bancare curente ale beneficiarului, deschis în monedă națională, conform informației din Registrul conturilor de plăți și bancare ale persoanelor fizice și juridice, gestionat de SFS. Dacă beneficiarul desemnării procentuale nu dispune de conturi bancare curente în monedă națională, la care pot fi transferate respectivele sume, autoritatea fiscală, în termen de 10 de zile lucrătoare de la constatarea circumstanței date, va notifica beneficiarul prin e-mail cu privire la necesitatea prezentării datelor bancare valabile, la care urmează a fi transferate sumele desemnate. Datele solicitate urmează a fi prezentate SFS cel târziu până la 10 decembrie a anului în care a avut loc desemnarea.
Potrivit proiectului, noile prevederi vor intra în vigoare la data publicării modificărilor în MO.
Listele beneficiarilor pe anul 2025, actualizată de de ASP la situația din 16 decembrie 2024, pot fi consultate în continuare:
Lista asociaţiilor, fundaţiilor, instituţiilor private (1241 entități);
Lista cultelor religioase şi părţilor componente ale acestora (214 beneficiari).
___________________
1 Aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1286/2016.