O nouă șansă pentru fondatorii entităților inactive?
27.02.2025

Reglementarea ce prevede refuzul de înregistrare a unei noi întreprinderi pe numele persoanei, care anterior a înregistrat întreprinderi care nu funcţionează şi care nu au fost lichidate în modul stabilit de lege sau care au datorii la bugetul public naţional (până la înlăturarea respectivelor circumstanţe) ar putea fi exclusă din legislație1.

 

Propunerea este inclusă în proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative privind eliminarea reglementărilor excesive în sectorul privat. Acesta este propus pentru consultări publice repetate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

 

În opinia autorilor, interdicția indicată supra îngrădește libertatea antreprenorială și descurajează inițiativa economică, afectând în mod disproporționat persoanele aflate în dificultate financiară (potrivit notei de fundamentare, este vorba despre asociații minoritari).  Cu toate că scopul restricției este asigurarea responsabilității fiscale, activitatea antreprenorială ulterioară ar putea asigura și stingerea obligațiilor fiscale anterioare ale entității  care nu funcționează. Totodată, urmează a fi pusă în plină aplicare procedura de radiere din oficiu a entităților inactive, conform Instrucțiunii aprobate prin Ordinul SFS nr. 352/2017, în scopul evitării riscului de înregistrare a unui număr excesiv de întreprinderi nelucrative.

 

Amintim, art. 26 alin. (2) al Legii nr. 220/2007  prevede că, decizia de iniţiere a procedurii de radiere a persoanei juridice inactive și întreprinzătorului individual inactiv din Registrul de stat poate fi inițiată de către organul înregistrării de stat din oficiu dacă aceștia:

  • nu au datorii la bugetul public naţional;
  •  nu dețin mașini de casă și de control cu memorie fiscală;
  •  nu sunt fondatori ai unei alte persoane juridice şi nu au sucursale.

Deși proiectul prezentat conține propuneri de revizuire a Legii nr. 220/2007, art. 26 nu va fi modificat.

 

Propunerile și obiecțiile părților interesate pot fi prezentate până la 28 februarie 2025.

 

Notă: Potrivit datelor publicate de Agenția Servicii Publice, de la începutul anului curent (la situația din 24 februarie 2025) conform art. 26 al Legii nr. 220/2007 și art.1741 al Codului fiscal (stingerea simplificată a obligaţiei fiscale prin scădere) din Registrul de stat al unităților de drept au fost radiate 1070 entități.

________________________________________

1 Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat şi întreprinderi, art. 13 alin. (8).