Guvernul a aprobat Regulamentul Registrului fiduciilor
28.02.2025

Conceptul sistemului informațional „Registrul fiduciilor” și Regulamentul Registrului fiduciilor (RF), elaborat de Ministerul Finanțelor au fost aprobate de Guvern prin Hotărârea nr. 95/2025, care stabilește modul de înregistrare și evidență a fiduciilor1, de modificare și încetare a acestora, asigurarea securității datelor etc.

 

În RF, deținător al căruia este Serviciul Fiscal de Stat, vor fi înregistrate fiduciile constituite/înființate în temeiul:

  • contractelor;
  • declarațiilor;
  • prin testament;
  • prin act administrativ;
  • prin hotărâre judecătorească.

 

Potrivit anexei nr. 1 la Regulament, structura informației reflectată în RF vizează datele de identificare a fiduciarilor și constituitorilor acesteia, a beneficiarilor și asistentului ei, actele în baza cărora aceasta este constituită, modificată sau radiată etc. La înregistrarea fiduciilor obligatorie va fi informația privind beneficiarul efectiv al acestora (nume și prenume, codul fiscal, cetățenia, rezidența fiscală).

 

Reiterăm, sarcina SFS de creare, gestionare și actualizare a RF, care conține inclusiv informațiile privind beneficiarul efectiv al fiduciilor, a fost stabilită în Legea nr. 308/2017, modificările la care au intrat în vigoare la 1 iulie 2023.

 

Fiducia va fi înregistrată în RF în baza cererii (conform anexei nr. 2 la Regulament) prezentate la Serviciul Fiscal de Stat de către fiduciar (persoana fizică și juridică care deține respectiva  calitate), în termen de 30 de zile calendaristice de la data constituirii/înființării fiduciei, cu anexarea actelor necesare.  După înregistrare, autoritatea fiscală va elibera solicitantului Certificatul privind înregistrarea fiduciei  (potrivit anexei nr. 3 la Regulament).

 

HG nr. 95/2025 stabilește că, cererile  de înregistrare în RF a fiduciilor constituite/înființate până la intrarea în vigoare a hotărâri urmează a fi prezentate la SFS în termen de trei luni de la data punerii în aplicare a actului normativ.

___________________________________________

1 Codul civil, art. 2055:

Fiducia este un raport juridic în care o parte (fiduciar) este obligată să devină titularul unei mase patrimoniale (masă patrimonială fiduciară), să o administreze și să dispună de ea, în conformitate cu condițiile care guvernează raportul (condiții ale fiduciei), în folosul unui beneficiar sau pentru a promova un scop de utilitate publică.

 

*Pentru informație suplimentară recomandăm să examinați art. 2055-2161 ale Codului civil.