În cazul identificării, pe durata funcționării postului fiscal, a unor tranzacții care constituie obiectul unei contravenții sau infracțiuni, funcționarul fiscal responsabil de monitorizare nu va autoriza efectuarea acestora. În cazul în care situația este de competența SFS, funcționarul fiscal va întocmi o notă în adresa Direcției generale conformare sau, după caz, Direcției generale antifraudă, pentru examinarea și soluționarea cazurilor, cu anexarea actelor și documentelor confirmative.
Serviciul Fiscal de Stat propune pentru consultări publice proiectul ordinului de modificare și completare a Regulamentul privind funcționarea posturilor fiscale1. Propunerile și obiecțiile părților interesate sunt acceptate până pe data de 8 martie 2025.
Scopul intervențiilor este atât ajustarea prevederilor ordinului la structura actuală a autorității fiscale, cât și sporirea eficienței posturilor fiscale prin precizarea unor procese reglementate prin Ordinul nr. 665/2018.
Astfel, proiectul prevede:
- modul de completare a stocului de blanchete de strictă evidență la instituirea postului fiscal;
- modificarea plafonului lipsurilor sau surplusurilor de mărfuri stabilite în cadrul controlului faptic de la 10% din valoarea livrărilor/procurărilor înregistrate conform datelor evidenței contabile la momentul inițierii inventarierii până la 20% din valoarea stocului înregistrat, atribuit la riscurile sporite de tăinuire a veniturilor din vânzări real înregistrate;
- oferirea de către funcționarul fiscal a accesului (temporar sau definitiv) la SIA „e-Factura” contribuabililor care utilizează serviciul în activitate sa, cu verificarea săptămânală prin contrapunere a tranzacțiilor înregistrate etc.
Alte propuneri incluse în proiect pot fi examinate aici.
__________________________________________________
1 Aprobat prin Ordinul SFS nr. 665/2018