Aderarea la UE: regimul, structura și ratele accizelor
05.03.2025

Persoana plătitoare de accize în Republica Moldova este fie expeditorul, fie un reprezentant fiscal al acestuia stabilit în Republica Moldova şi autorizat de autoritatea competent și vor îndeplini următoarele cerințe:

  •  înainte de expedierea produselor accizabile trebuie să se înregistreze şi să garanteze plata accizelor în condițiile stabilite și la autoritatea competentă;
  • să plătească accizele, după livrarea produselor accizabile;
  • să țină evidențe contabile ale livrărilor de produse accizabile.

 

Totodată, persoana nestabilită în Republica Moldova care efectuează o vânzare la distanță pe teritoriul țării trebuie să transmită autorității competente, în nume propriu sau prin reprezentantul fiscal, o declarație lunară privind livrările de produse accizabile, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei la care se referă declarația, conform modului stabilit de autoritatea competentă.

 

În cadrul ședinței secretarilor de stat din 4 martie a fost examinat proiectul de lege privind modificarea Titlului IV din Codul fiscal, prin care în legislația națională urmează a fi transpuse trei directive europene ce reglementează regimul, structura și ratele accizelor.

 

Documentul vine cu noțiuni noi ce determină produsele accizabile (alcool și băuturi alcoolice; tutun prelucrat și produse energetic și energie electrică); modul de aplicare a Codului Vamal; stabilirea regimului suspensiv de accize pentru anumite categorii de contribuabili și confirmarea acestuia; scutirile; procedura de restituire a accizelor etc. Totodată, proiectul stabilește modalitatea de desfășurare și reglementare a activității cu produse accizabile, drepturile și obligațiile autorităților, procedurile de marcare și alte norme.

 

În nota de fundamentare se constată că, pentru băuturile alcoolice și produsele petroliere nivelul accizelor a atins nivelul minim stabilit în UE (cu excepția cidrului și motorinei), în următorii ani urmând a fi majorate treptat accizele pentru produsele din tutun.

 

Astfel, de la cota stabilită pentru anul curent (1450,48 lei pentru 1000 bucăți de țigări ce conțin tutun) aceasta va fi majorată până la 2335,99 lei pentru anul 2030. Potrivit estimărilor, veniturile bugetului de stat ar putea spori cu 62,5 mil. lei anual.

 

Alte prevederi ale proiectului vor fi puse în aplicare din data aderării Republicii Moldova la UE.