Ziua de 1 iunie va fi inclusă în lista zilelor nelucrătoare
15.05.2023

Ziua ocrotirii copilului, 1 iunie, urmează a fi inclusă în lista zilele de sărbătoare nelucrătoare, stabilite în art.111 din Codul muncii. Proiectul de lege ce prevede acest fapt este înregistrat în Parlament.

 

Amintim, deși Ziua ocrotirii copilului se regăsește în lista zilelor de odihnă (în vigoare din 27 mai 2016) declarate prin Hotărârea Parlamentului nr.433/1990 „Cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă în Republica Moldova” și este zi de sărbătoare nelucrătoare, art. 111 din Codul muncii nu a fost modificat odată cu modificarea hotărârii Parlamentului. Eliminarea neconcordanței este scopul inițiativei legislative, iar potrivit notei informative la proiect urmează a se ține cont și de faptul că în Republica Moldova bugetarii au mai puține zile libere de sărbătoare comparativ cu alte țări.

 

Astfel, după punerea în aplicare a prevederilor proiectului, potrivit căruia legea aprobată va intra în vigoare la momentul publicării acesteia în MO, la elaborarea balanței timpului de muncă angajatorii vor lua în calcul apariția a încă unei zile nelucrătoare.