Subvențiile, intervenție în procesul competițional
16.05.2023

Regulamentul privind măsurile și condițiile specifice de subvenționare a investițiilor din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural (FNDAMR), elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, este propus pentru consultări publice, care vor dura până la 22 mai 2023. Acesta urmează a fi aprobat prin hotărâre de Guvern.

 

Proiectul vine cu propuneri de stabilite a cuantumului maximal al subvenției în funcție de măsurile și submăsurile pentru care este solicitată susținerea statului, suprafața terenului disponibil, categoria solicitantului, a investiției etc.

 

Documentul descrie procedura de evaluare și selectare a proiectelor, prevede condițiile generale și cele specifice pentru obținerea subvenției, stabilește lista exhaustivă a documentelor confirmative ce urmează a fi prezentată pentru acordarea suportului, modul de executare a plăților și alte reglementări, în special pentru formele de subvenționare postinvestiție și investiție pe etape.

 

Astfel, plata postinvestiție se va acordă pentru investiții în producere pe teren protejat; sisteme și echipamente pentru irigare și bazine de acumulare a apei; în exploatații agricole din sectorul vegetal, viticol și zootehnice; în infrastructura de producere, procesare și comercializare etc.

 

Potrivit notei proiectului, prin implementarea Regulamentului statul va contribui anual la susținerea a cel puțin 7000 de fermieri, beneficiari de subvenții, pentru care se vor aloca circa 50% din mijloacele FNDAM, generând atragerea investițiilor în sectorul agroindustrial de peste 5 mld. lei,  care vor contribui la crearea a circa 2000 locuri noi de muncă, inclusiv sezoniere.

 

Proiectul poate fi consultat aici.