Atribuțiile SFS în procesul de confiscare specială sau extinsă
20.03.2025

Potrivit modificărilor operate la Codul de executare (CE), hotărârile judecătorești privind confiscarea specială sau confiscarea extinsă a bunurilor, privind repararea prejudiciului cauzat de infracțiune statului sau privind compensarea cheltuielilor de judecată se transmit spre executare Serviciului Fiscal de Stat. Totodată,  executarea hotărârilor privind confiscarea specială și confiscarea extinsă se asigură nu de către executorii judecătoreşti, după cum era prevăzut până la momentul actual, ci de SFS.

 

În MO din 19 martie a fost publicată Legea nr. 35/2025 pentru modificarea unor acte normative (perfecționarea mecanismului de confiscare a bunurilor infracționale), care aduce atingere la 10 legi.

 

Astfel, CE este completat cu capitolul „Executarea silită în cazuri speciale”, în care sunt stabilite alte competențe ale autorității fiscale: acțiunile în cadrul executării hotărârilor judecătorești; implicarea executorului judecătoresc în procesul de executare; interacțiunea SFS cu procurorii etc.

 

Codul penal este completat cu prevederea că, în cazul valorificării bunurilor prin licitație publică, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale poate transmite bunurile sechestrate către Serviciul Fiscal de Stat pentru a fi vândute la un preț egal sau mai mare decât cel evaluat, în condițiile regulamentului aprobat de Guvern. Dacă bunurile sechestrate nu au fost vândute la un preț egal sau mai mare decât cel evaluat după organizarea a două licitații publice, vânzarea lor are loc în cadrul licitațiilor publice cu reducerea treptată a prețului sau, în cazul unui singur cumpărător, prin negocieri directe.

 

Potrivit Legii nr. 35/2025, procedurile de executare intentate până la data intrării în vigoare a acesteia, în baza hotărârilor judecătorești în materie penală privind confiscarea specială sau confiscarea extinsă a bunurilor, privind repararea prejudiciului cauzat de infracțiune statului și privind compensarea cheltuielilor de judecată, se transmit spre executare SFS, în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a legii, prin încheiere de strămutare emisă de către executorul judecătoresc.

 

Alte prevederi pot fi consultate în MO din 19 martie.