Modificările aprobate la unele legi ce reglementează funcționarea și competențele Autorității Naționale de Integritate (ANI), a inspectorilor de integritate, fortificarea activității acestora, precum și drepturile și obligațiile subiecților declarării averii și intereselor personale au intrat în vigoare ieri, 27 martie, data publicării în MO a Legii nr. 34/2025.
Astfel, ANI obține pârghii suplimentare pentru a asigura realizarea misiunii sale prin stabilirea unor limite clare de efectuare a controalelor, dar și a elementelor noi pentru a asigura declararea averii si a intereselor personale la valoarea reală.
Este precizat modul de inițiere a controlului din oficiu. Sesizarea poate fi depusă de președintele ori vicepreședintele ANI sau de inspectorul de integritate, în baza informațiilor publice sau a informațiilor ce le-au devenit cunoscute în urma exercitării atribuțiilor, sau în baza sesizărilor și a criteriilor de risc de identificare a declarațiilor integrate în SIA „e-Integritate”.
Totodată, controlul se extinde nu doar asupra averii membrilor de familie și a concubinului/ concubinei persoanei supuse controlului, dar și altor persoane, dacă există bănuieli rezonabile că bunurile persoanei supuse controlului au fost înregistrate pe numele lor. În cazul în care subiectul declarării a obținut împrumuturi, venituri și bunuri din donații sau deține bunuri în comodat, controlul se extinde și asupra creditorului, donatorului și a comodantului.
În același timp, a fost extinsă și lista subiecților declarării (art.3 alin. (1) al Legii nr. 133/2016), în aceasta fiind incluși membrii Consiliului de administrație al Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar. Sunt precizate și obiectele declarării.
Potrivit dispozițiilor tranzitorii ale Legii nr. 34/2025, în termen de 3 luni de la data publicării acesteia, președintele sau vicepreședintele ANI va verifica dacă încetarea mandatului, a raporturilor de muncă sau de serviciu și interdicțiile aplicate până la data de 29 octombrie 2021 pentru conflicte de interese, persoanelor înscrise în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție ce derivă dintr-un act de constatare definitiv al ANI și persoanelor care nu au fost înscrise în registrul menționat sunt justificate conform art. 39 alin. (2) din Legea nr. 132/2016. Ca urmare a acestei verificări, urmează a fi emis un act de constatare cu privire la menținerea sau anularea efectelor constatării anterioare.