Noi precizări ce țin de plățile pentru poluarea mediului au fost incluse în Baza generalizată a practicii fiscale. Acestea au fost aprobate prin Ordinul SFS nr. 191/2025 care poate fi consultat în continuare.
30.4.2 Survine oare obligația de achitarea taxei pentru mărfuri care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului, la livrarea de către producător a mărfurilor de fabricație proprie, la producerea căror au fost utilizate, în calitate de materie primă, mărfurile indicate în anexa nr.8 la Legea nr.1540-XIII din 25.02.1998, importate sau procurate de pe teritoriul Republicii Moldova?
În conformitate cu prevederile art.11 alin.(1) din Legea privind plata pentru poluarea mediului nr.1540-XIII din 25.02.1998, subiecții taxei pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului sînt persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, şi persoanele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător, sub orice formă stabilită de legislație, şi care:
a) produc mărfuri indicate la art.11 alin.(2) din Legea nr.1540/1998;
b) importă mărfuri indicate la art.11 alin.(2) din Legea nr.1540/1998;
c) procură de la persoane fizice şi juridice de pe teritoriul Republicii Moldova care nu au relaţii fiscale cu sistemul bugetar al acesteia mărfuri indicate la art.11 alin.(2) din Legea nr.1540/1998.
Totodată, potrivit prevederilor art.11 alin.(2) din Legea menționată, categoriile de mărfuri ce cauzează poluarea mediului în procesul utilizării sînt următoarele:
a) mărfurile indicate în anexa nr.8 la Legea nr.1540/1998;
b) ambalajul primar, secundar şi/sau terţiar, fabricat din plastic, lemn, hârtie, carton, sticlă, metale (inclusiv aluminiu), ce conţine produse şi/sau facilitează şi protejează manevrarea, transportul mai multor unităţi de produse/bunuri, şi/sau grupează mai multe unităţi de produse/bunuri, şi/sau facilitează livrarea lor de la producător la utilizatorul sau consumatorul final;
c) ambalajele de desfacere.
Conform prevederilor art.11 alin.(6) lit.h) din Legea menționată, mărfurile fabricate de subiecții specificați la art.11 alin.(1) din Lege, care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului şi la a căror producere au fost utilizate, în calitate de materie primă, mărfurile indicate în anexa nr.8, sînt scutite de taxa pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului.
Reieșind din cele expuse, sînt scutite de taxa pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului, mărfurile de fabricație proprie livrate de către producător la a căror producere au fost utilizate, în calitate de materie primă, mărfurile indicate în anexa nr.8, indiferent de faptul dacă acestea au fost importate sau procurate pe teritoriul Republicii Moldova.
30.3.28 În ce perioadă fiscală survine obligația fiscală pentru mărfurile, ce fac obiectul taxei conform Legii nr.1540/1998, în cazul introducerii lor pe teritoriul Republicii Moldova?
Potrivit art.11 alin. (3) din Legea nr.1540/1998, pentru mărfurile importate, termenul obligației fiscale reprezintă data importului.
În dependență de exercitarea obligației de responsabilitate extinsă a producătorului, obligația de plată a taxei pentru mărfurile, ce fac obiectul taxării conform art.11 alin.(2) din Legea nr.1540/1998, survine pentru perioada fiscală în care bunurile, au fost întroduse pe teritoriul Republicii Moldova, după cum urmează:
- luna – în cazul în care subiectul nu îşi onorează obligaţia de responsabilitate extinsă a producătorului;
- anul – în cazul în care subiectul face parte dintr-un sistem colectiv al responsabilităţii extinse a producătorului sau exercită obligația de responsabilitate extinsă a producătorului în md individual.
30.4.4 Care este cuantumul scutirii de taxa pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului, în cazul subiecților care au executat cerințele de responsabilitate extinsă a producătorului?
Potrivit art. 11 alin, (7), subiecţii menţionaţi la alin.(1) la Legea nr.1540/1998, înregistraţi în Sistemul informaţional automatizat "Managementul deşeurilor" ("SIA MD") beneficiază de o scutire de taxa pe ambalaje în funcţie de raportul dintre cantitatea de deşeuri valorificate şi cantitatea de deşeuri care corespunde obiectivului de valorificare, înmulţit cu cota taxei pe ambalaje prevăzută la alin.(4) pct.2), după cum urmează:
T = Q × Ct − (V/O × Q × Ct),
unde:
T – suma taxei calculată spre plată;
Q – cantitatea de ambalaje plasată pe piaţă, pe fiecare tip de material din care sunt confecţionate;
Ct – cota taxei pe ambalaje aferentă tipului de material din care sunt confecţionate;
V – cantitatea de deşeuri valorificate în anul de raportare, pe fiecare tip de material;
O - cantitatea de deşeuri care corespunde obiectivului de valorificare pentru anul de raportare, pe fiecare tip de material.