Expiră termenul de conectare a ECC la SIA „Monitorizarea electronică a vânzărilor”.
27.12.2022

Începând cu 01 ianuarie 2023, agenții economici – contribuabili mari (persoane juridice) urmează să utilizeze echipamentele de casă și de control conectate la SIA „MEV”, conform activităților expuse în Decizia Comisiei interdepartamentale pentru echipamente de casă și de control a Republicii Moldova nr. 26-11/1-19/03-2022 din 16.08.2022.

 

Explicații aferente implicațiilor impozitului pe venit și a TVA, în contextul înlocuirii echipamentelor de casă și de control, se regăsesc în Baza generalizată a practicii fiscale. Astfel, în scopul susținerii trecerii la SIA „MEV”, SFS a oferit explicații detaliate privind deducerea în scopuri fiscale a cheltuielilor și a sumei TVA suportate pentru procurarea ECC, în cazul substituirii modelelor excluse din Registrul unic al ECC. Informația respectivă poate fi consultată pe pagina-web www.sfs.md, compartimentul Baza generalizată a practicii fiscale, întrebările nr. 34.1.19, 34.1.20, 34.1.21, 34.1.22 și 34.1.23.


În Registrul unic al ECC au fost incluse 20 de modele noi, inclusiv 12 mașini de casă și de control cu memorie fiscală, 7 imprimante fiscale și 1 sistem informatic cu dispozitive electronice fără imprimantă fiscală, care corespund Cerințelor tehnice față de echipamentele de casă și de control. Registrul unic al ECC poate fi accesat pe portalul mev.sfs.md, pagina www.sfs.md, compartimentul „Catalogul SFS de date guvernamentale” și pe portalul guvernamental al datelor deschise www.date.gov.md.


Pentru soluționarea problemelor apărute poate fi telefonat centrul de asistență tehnică în care se deservește ECC deținut de contribuabil sau Centrul unic de apel al SFS aferent SIA „MEV”, la numărul de telefon: 022-822-012.

 

Sursa: https://sfs.md/ro/stiri/termenele-de-migrare-a-ecc-in-cadrul-sia-monitorizarea-electronica-a-vanzarilor