Subvențiile pentru îmbunătățiri funciare: redistribuirea competențelor
01.04.2025

Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) va elabora și aproba fișele tehnologice cu costul estimativ a lucrărilor de îmbunătățiri funciare, pentru fiecare măsură din Regulamentul1 aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 985/2020 (în continuare – Regulament).  Fișele sunt necesare în situația în care, deși este stabilit că cuantumul subvenției constituie 80% din costul proiectul, de facto la calcularea costurilor eligibile suma sprijinului se diminuează până la 30 % - 40%.

 

Motivul este că nu toate activitățile sunt incluse în lista celor eligibile. Respectiv, în această situație potențialii beneficiari sau nu aplică la solicitarea subvenției în avans pentru proiectele de îmbunătățiri funciare, sau refuză implementarea proiectelor, ținând cont că subvenția este prea mică.

 

Pe ordinea de zi a ședinței Guvernului din 2 aprilie este inclus proiectul de modificare a Regulamentului,  scopul intervențiilor fiind atât eliminarea impedimentelor la implementarea proiectelor investiționale, cât și acordarea suportului necesar la elaborarea și depunere a dosarelor.

 

Astfel, este propusă preluarea competenței de recepționare a dosarelor de la Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) de către ANIF. Ținând cont că dosarele sunt evaluate anume de către ANIF, iar agențiile teritoriale ale AIPA nu dispun de specialiști în domeniul îmbunătățiri funciare, deseori dosarele solicitanților sunt respinse, ceea ce provoacă ratarea subvențiilor, iar indicatorii stabiliți în documentele de politici nu sunt atinși.

 

Totodată, urmează a fi revizuite și condițiile de evaluare a proiectelor. Se propune sporirea flexibilității în aplicarea cerințelor de mediu, având în vedere că, fiecare proiect poate avea condiții și reglementări specifice, în funcție de natura sa. De asemenea, se consideră oportună nu doar ameliorarea chimică a solurilor, dar și cea organică.

 

Încă o prevedere ține de excluderea din categoria conturilor și bunurilor neeligibile a serviciilor de transport; a instruirilor/şef montaj, precum și a costurilor operaţionale (cum ar fi salariile, obligaţiile de asigurare şi cheltuielile de funcţionare) etc.

 

În opinia autorilor proiectului, aprobarea acestuia va simplifica procedurile de depunere și implementare a proiectelor de îmbunătățiri funciare, asigurând implementarea planului de acțiuni.

_______________________________________

1 Regulamentul privind condițiile și procedura de acordare a subvenţiilor în avans pentru proiectele investiționale de îmbunătățiri funciare întru implementarea Programului de îmbunătățiri funciare în scopul asigurării managementului durabil al resurselor de sol pentru anii 2021-2025.