Au intrat în vigoare Codul funciar… și modificările la acesta
02.04.2025

La 1 aprilie 2025 a intrat în vigoare Codul funciar nr. 22/2024 (în continuare – Cod), dar și Legea nr. 60/2025 pentru modificarea acestuia, publicată în MO.

 

Printre principalele modificări operate în Cod menționăm modul de schimbare a destinației terenurilor cu destinație agricolă de calitate superioară. Ca și în redacția anterioară a art. 33 alin. (3), aceasta  se efectuează doar în cazuri excepționale, prin hotărâre de Guvern sau prin decizia autorității deliberative a administrației publice locale de nivelul întâi sau al doilea ori a Adunării Populare a UTA Găgăuzia, însă modificările stabilesc că această reglementare se aplică în cazul  terenurilor proprietate publică a statului sau a UAT.

 

Potrivit noilor norme, în cazul terenurilor proprietate privată, schimbarea destinației terenurilor cu destinație agricolă de calitate superioară se efectuează prin decizia autorității deliberative a APL de nivelul întâi, în limitele teritoriului administrat.

 

Totodată, clasificarea terenurilor fondului funciar fost completată cu terenurile destinate transporturilor, rețelelor de comunicații electronice și exploatării miniere. Fiecare destinație este reglementată prin articole separate, Codul fiind suplinit cu capitolul VI1 (art.541–5410).  De asemenea, în capitolul III din Cod este separat clasificată utilizarea terenurilor pentru grădini; pentru amplasarea pensiunilor agroturistice; pentru pășuni și fânețe (art. 311-313).

 

Încă o modificare  stabilește că, contractele de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole proprietate privată nu necesită autentificare notarială, dacă suprafața acestora nu depășește 0,25 hectare și au fost atribuite drept cote  de teren echivalent, fiind confirmate prin certificatul eliberat de autoritatea APL de nivelul întâi (art. 17 alin. 22).

 

Completări importante vizează și terenurile din domeniul privat al unităților administrativ-teritoriale. Astfel, autoritățile deliberative ale APL vor transmite în proprietate persoanelor fizice sectoarele de teren ocupate de case individuale care se află în proprietate privată a acestora, cu titlu gratuit, eliberându-le titluri de autentificare a dreptului deținătorilor de teren. Aceste prevederi se aplică terenurilor care reprezintă loturi de pământ de pe lângă casă, repartizate în conformitate cu legislația. Tot cu titlu gratuit se vor transmite și terenurile aferente caselor de locuit cu mai multe apartamente privatizate, care nu constituie blocuri de locuit, în proprietatea comună, pe cote-părți, a proprietarilor apartamentelor respective, proporțional suprafețelor privatizate de fiecare dintre aceștia.

 

Totodată, în cazul vânzării-cumpărării terenurilor aferente din domeniul privat al statului sau UAT, prețul loturilor se va determină de către un evaluator1.

 

Alte modificări pot fi examinate în MO nr.165-166 din 1 aprilie 2025.

_________________________________

1 Conform Legii nr. 989/2002 cu privire la activitatea de evaluare