În cadrul ședinței Executivului de astăzi, 3 aprilie, au fost aprobate două proiecte de legi ce prevede majorarea veniturilor bugetului de stat și a bugetului de asigurări sociale de stat din contul celui mai mare sprijin financiar (8 mld. lei) alocat de Uniunea Europeană Guvernului Republicii Moldova. Finanțarea va fi divizată pentru două componente – implementarea Programului de reziliență energetică și a Planului de Creștere pentru Republica Moldova.
Prima componentă presupune efectuarea investițiilor în infrastructură și în proiecte ce urmează a fi realizate până la sfârșitul anului 2025. Pachetul presupune alocarea:
- 1 mld. lei pentru reparația a circa 200 km de drumuri regionale și raionale;
- 1 mld. lei pentru reabilitarea drumurilor locale în circa 100 de localități, a piețelor agricole regionale în Edineț, Bălți, Ungheni, Comrat, Cahul, modernizarea curților în mun. Chișinău;
- câte 200 mil. lei:
- pentru producerea mărfurilor cu valoare adăugată înaltă în agricultură;
- modernizarea cantinelor din școlile din țară;
- pentru crearea noilor locuri de muncă de circa 700 întreprinderi;
- 100 mil. lei pentru proiecte de mediu;
- 85 mil. lei pentru reparația unor segmente a căilor ferate.
- 60 mil. lei pentru tineri angajați (câte 3000 lei în primele 12 luni de la angajare drept supliment la salariu la primul loc de muncă în țară în domenii strategice) etc.
Potrivit estimărilor, până în anul 2028 acestea vor contribui la creșterea economică cu circa 5%.
A doua componentă constituie grant și va fi utilizată pentru realizarea măsurilor anunțate anterior (compensarea a 50% din creșterea prețului la energia electrică pentru agenții economici din sectorul agroalimentar și 110 kWt pentru cetățeni; suportul monetar pentru încălzire în sezonul rece). Tot din aceste mijloace financiare urmează a fi compensată majorarea cheltuielilor primăriilor locale suportate pentru întreținerea edificiilor sociale.
Proiectul numit și Buget Plus urmează a fi aprobat de Parlament în ședința de mâine, 4 aprilie 2025.